Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Katja Schuurman kussen

Er zijn best wat dingen te verzinnen waarin Vlamingen beter zijn dan Nederlanders: bier brouwen, muziek maken, koken, ga zo maar door. Inderdaad, wij kunnen beter voetballen. Hoera. Nog iets wat zonder Vlaams accent beduidend anders is: de humor, vooral wat betreft de liefde, de voortplanting en de zaken daaromheen. Het Vlaams is op de een of andere manier speelser en onschuldiger, zijn gewaagdere teksten beter verteerbaar. Op radiostation Studio Brussel (het leukere zusje van 3FM, met betere muziek) komen er in de ontbijtshows al onderwerpen voorbij die niet zouden misstaan in Spuiten & Slikken, maar de vette knipoog zorgt ervoor dat je je er geenszins aan stoort. De zender is in Maastricht te ontvangen op 101.4, als je er nog niet mee wakker werd, begin er dan morgenochtend mee.

Wanneer men dan Vlaamse formules naar onze televisie probeert te vertalen, zoals eerst met Man Bijt Hond, en nu met de remake van de komische spelshow Mag Ik U Kussen, is het maar de vraag of het enigszins de moeite waard wordt. Het concept is als volgt: in meerdere rondes probeert een drietal bekende komieken een bevallige dame het hof te maken met scherpe openingszinnen, gedichten en geïmproviseerde verhalen. Een van hen mag haar aan het einde kussen. De Vlaamse versie, die drie seizoenen op Canvas te zien was, werd (terecht) razend populair.

In de eerste Nederlandse aflevering is Katja Schuurman de begeerlijke dame die verleid dient te worden, en je snapt ergens wel waarom: toch wel een bombshell, maar ook iemand die zichzelf niet al te serieus neemt. Zodoende worden de zwoele versierteksten ook afgewisseld met verwijzingen naar haar vroegere enthousiasme voor de fles en haar chirurgische ingrepen. (Schuurman, nadat ze met een koptelefoon op niet heeft kunnen horen, maar wel duidelijk heeft kunnen zien dat de heren haar aan het afzeiken zijn: “Wat een stomme ronde.”) Bij tijd en wijle dreigt het een beetje te plat te worden, maar de sfeer en goedmoedigheid van het Vlaamse origineel blijven grotendeels bewaard. Toch is het wel Lieven Scheire, de Belg van het gezelschap, die Katja voor zich weet te winnen. En zo hoort het ook.

 

Jeroen Postma

Mag Ik U Kussen, Avro, Ned. 3 zondag 21.55 uur

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)