Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eén groot bloedbad

Eén groot bloedbad

Het is een van de interessantere vertolkingen van Shakespeare dit seizoen: Macbeth van Toneelgroep Amsterdam. In het kort: Macbeth komt als held terug uit de oorlog, waar hij veel tegenstanders heeft gedood. Drie heksen fluisteren hem in dat hij koning kan worden. Niemand zal hem kunnen stoppen. Aangemoedigd door zijn vrouw moordt hij zich een weg tot de positie van koning.

Vaak worden de koelbloedige moorden van Macbeth uitgelegd als een zucht naar macht: een mens is intrinsiek tot moorden in staat en Macbeth is een voorbeeld van de zoveelste machtsbeluste man. Maar regisseur Johan Simons heeft een andere visie. Macbeth moordt niet om de troon te veroveren, hij moordt om te moorden. De oorlog maakte een held van hem en hij verlangt terug naar die status, net als soldaten tegenwoordig ook kunnen terugverlangen naar een oorlog waar zij niet als daders, maar als helden werden gezien.

Het stuk doet onvermijdelijk aan de beelden van geweld en oorlog die we uit de media kennen denken. Soms lijkt het alsof gestoorde gekken als Anders Breivik op het toneel staan. Het toneel is al snel omgedoopt in een bloedbad. Maar de verwijzingen worden nooit expliciet en dat is de kracht van het stuk – het geeft aan hoe geweld en oorlog in onze belevingswereld verankerd zijn, zonder dat deze precies worden benoemd.

Fedja van Huêt speelt de rol van Macbeth fantastisch en ook Chris Nietvelt als Lady Macbeth verdient complimenten. Haar zelfmoordmonoloog is het meest ingrijpende moment van deze voorstelling.

De gehele cast bestaat uit vijf spelers die meer dan tien rollen spelen. Daarnaast verwijst de tekst niet altijd letterlijk naar het gespeelde. Dit kan tot aardig wat verwarring lijden. Een basiskennis van Shakespeares stuk is daarom wel aan te raden om het verhaal in zijn geheel te kunnen volgen.   

Marlien van Liempt

Macbeth van Toneelgroep Amsterdam speelt op 23 en 24 januari om 20.00 uur in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)