Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ziekenhuisgeboorte verhoogt astma-risico

Ziekenhuisgeboorte verhoogt astma-risico

Photographer:Fotograaf: Stock Xchng

Baby’s die in het ziekenhuis ter wereld komen, lopen twee keer zoveel risico op astma dan thuisgeborenen. Dit blijkt uit een studie van onder meer de Maastrichtse epidemioloog John Penders.

Vorige week verscheen zijn artikel in The Journal of Allergy and Clinical Imunology. Penders testte zo’n 1100 kinderen van een jaar of zes op astma. “Op die leeftijd kan astma goed beoordeeld worden, omdat een piepende ademhaling bij jongere kinderen vaak duidt op een luchtweginfectie en niet per se op astma”, legt de onderzoeker uit. “We vroegen naar eventuele ademhalingsklachten, diagnoses van de dokter en het gebruik van geneesmiddelen.” Wat bleek? Kinderen die thuis ter wereld zijn gekomen, hebben minder vaak last van astma in tegenstelling tot ziekenhuisbaby’s. Oorzaak is de bacterie Clostridium difficile die zich in het darmstelsel ophoudt. “Die bacterie komt vaker voor in een ziekenhuisomgeving.” Niet alleen zijn de kinderen gevoeliger voor astma, ook allergieën als eczeem steken vaker de kop op.

Penders bestudeerde namelijk een aantal jaren geleden, voor zijn promotieonderzoek, de ontlasting van één maand oude baby’s. Hij concludeerde toen al dat kinderen in wier darmen de Clostridium difficile aanwezig is, een grotere kans hebben om allergieën te ontwikkelen.

Beide onderzoeken zijn gebaseerd op de grootschalige KOALA-studie waarmee de Universiteit Maastricht in 2000 startte. Kinderen van zo’n 2500 Nederlandse gezinnen zijn vanaf de zwangerschap gevolgd om zo meer te weten te komen over enerzijds allergieën en astma en anderzijds groei en ontwikkeling.

Volgens Penders is de enorme toename van allergische aandoeningen in de westerse wereld niet te wijten aan het feit dat we met z’n allen té hygiënisch zijn en alle ziekteverwekkers wegpoetsen, maar eerder aan leefstijl (voeding, medicatiegebruik, bevalling).

 

 

 

WD

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)