Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer 1e keus-studenten geneeskunde

Het nieuwe systeem van ‘decentrale selectie’ heeft dit jaar meer studenten opgeleverd voor wie geneeskunde in Maastricht de eerste keus was. Dat is een van de conclusies uit een notitie die dinsdag in de faculteitsraad FHML besproken is.

Geneeskundestudenten werden voorheen via een landelijke loting geplaatst, met als risico dat niet altijd de voorkeur van de student gehonoreerd werd. Nu ook Maastricht heeft aangehaakt bij (bijna) alle overige medische faculteiten die de helft van hun eerstejaars zelf uitkiezen via de zogeheten decentrale selectie, hoopte de FHML op meer bewuste UM-kiezers en minder weglopers nadat de plaatsen zouden zijn toebedeeld. Dat is gelukt, en zeker het laatste is duidelijk waarneembaar: september een jaar geleden wilden 72 in Maastricht geplaatste studenten alsnog ergens anders naar toe, dit jaar waren dat er precies nul. Of de selectie ook echt betere en beter gemotiveerde studenten oplevert, zoals de initiatiefnemers verwachten, valt op dit moment nog niet te zeggen. “Dat gaan we onderzoeken”, zegt Mirjam Oude Egbrink, waarnemend directeur van het onderwijsinstituut FHML.

De studenten zijn in twee rondes getest, waarbij de laatste aan de UM plaatsvond. Daarbij is gekeken naar cognitieve aspecten, biomedische kennis bijvoorbeeld, maar ook naar attitude-kwesties als empathie en het omgaan met medische dilemma’s. Uiteindelijk zijn 123 van de 341 Maastrichtse eerstejaars geneeskundeplaatsen op deze manier bezet. Voor 29 studenten met een vwo-cijferlijst hoger dan 8 gold dat ze automatisch zijn geplaatst.

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)