Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lekker Brabants

Langzamerhand zou je gaan denken dat reality-soaps zijn verworden tot een race to the bottom: wie bedenkt er een nieuw format dat nog een stukje platter, minder subtiel en smeriger is dan alle andere die er aan vooraf gingen? Terecht ook: homo homini lupus est tenslotte, we willen onze soortgenoten maar al te graag zien vechten, konkelen, lijden en seksen voor ons vermaak.

De overtreffende (of ondertreffende, zo je wilt) trap van het subgenre ‘reality-televisie op locatie over mensen die niet echt iets kunnen’ heet New Chicks, en probeert nogal schaamteloos te mee te liften op het succes van zowel Oh Oh Cherso als New Kids. Vijf ‘lekker Brabantse’ dames van begin twintig betrekken een huis op Curaçao met elkaar, “om te zoeken naar de ware liefde”. De spelen kunnen onmiddellijk beginnen: er komen telkens een paar dagen vier mannen op bezoek, en het is aan de dames om een van de heren voor zich te winnen. Er is drank, een heleboel drank. Slaapt een van de deelneemsters drie aaneengesloten nachten alleen, dan kan ze haar koffers pakken. Dit is een bestaand Nederlands televisieprogramma. Are you not entertained?

En een goede quote geven, dat kunnen de New Chicks, zodat je gaat vermoeden dat er achter de schermen een - weliswaar matig - team tekstschrijvers meewerkt. Deelneemster Tamara over haar nieuwe douche: “Je kan je eige er nie mee masturberen, want die kan je er nie afhalen!” Aan de ontbijttafel zingen de meiden in koor: “Alle piemels zijn voor Kirsten, oh-owoo-oh-oh…”

De gretigheid waarmee de dames deelnemen is bijna even pijnlijk als de minzame, ironische toon van de voice over. “Kijkt u toch eens hoe deze volkse sloeries zichzelf voor paal zetten, brave hardwerkende burger”, is de steeds terugkerende subtekst. Jezus, wat zijn die vrouwen ook vaak achteloos naar tegen en over elkaar, en wat zijn die kerels stuk voor stuk proleten, en waarom is alles nou zo hard, en plat, en smakeloos?

En toch: in de eerste twee afleveringen laat elk (behalve Kirsten, dat is een kutwijf) van de vrouwen wel een keer per ongeluk zien dat er wel degelijk iets mooi of bijzonder aan ze is, in een moment van verwondering, oprechtheid of onschuld. Die werkelijkheid schijnt soms door de RTL5-reality heen. Gelukkig maar.

 

 

 

Jeroen Postma

New Chicks, RTL5, dinsdag 21.05

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)