Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Perspolitie

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

@estherouwehand: Zo. Nu pleit Graus voor een perspolitie (boos dat journalisten de waarheid opschrijven: dierenpolitie doet niets aan bioindustrie)

Dat tweet Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, op 16 november – en een Twitter-hysterie is geboren. Tijdens een debat over de inspectie van de veesector herhaalt PVV’er Dion Graus zijn mening, die hij overigens al eerder heeft geuit bij Pauw en Witteman, over journalisten die commentaar leveren op zijn ‘animalcops’. “Het zijn hufterige rioolratten.” Die dus voortaan streng in de gaten moeten worden gehouden, meent Graus. Hij noemt bijvoorbeeld Marcia Nieuwenhuis, journaliste van “dat roddelkrantje De Pers.” Journalisten, doorgaans sowieso een druk-twitterend volk, vullen timeline na timeline. Nieuwenhuis zelf reageert direct en noemt hem een “mafketel”. @geen_stijl laat ook van zich horen: “Dion Graus: Ich bin ein Hufter: nieuwste in een reeks van debiele voorstellen van de Limburgse dwangbuispoliticus.”
Er zijn verder genoeg tweeters die zich direct verdiepen in de mogelijke taken van zo’n perspolitie (trending topic nummer één gedurende een paar uur), want ja, ‘persen’, daar kun je nogal wat kanten mee op. @LavieJanRoos: “Ik zag zojuist een agent heel hard schreeuwen tegen een glas jus d’orange.” Zelfs de @Koningin_NL buigt zich over een slogan: “Bel 1-1-6, stop de ratten van de press.” @friesemaffia is eigenlijk heel positief: “Als dierenpolitie bescherming van dieren betekent, betekent perspolitie natuurlijk bescherming van pers.”
Graus zelf (óók een trending topic) heeft geen Twitterprofiel, maar zijn reactie op de commotie wordt verspreid door partijgenoot @HeroBrinkman: “Perspolitie van Dion Graus was een grapje. Waar is de humor bij de linkse media gebleven?”
“Ik ben gewoon een zuurpruim”, verklaart Graus zijn bittere voorkomen tegenover NRC. Nog een keertje Nieuwenhuis die zich toch wat aangevallen voelt: “Of ik vind dat we de perspolitie als grap moeten afdoen? Nee. Graus #PVV stond niet in kroeg, deed die uitspraak als Kamerlid in parlement.” Maar Graus’ oproep blijkt concreet gevolgen te hebben, want zie daar @PersPolitie_NL, opgericht op 17 november, die tweeters fijntjes adviseert: “U dient te schrijven dat u trots bent vanwege Dion Graus, de laatste ridder van Volk en Vaderland! Wij volgen u!” 

 

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)