Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

FHML ruziet over numerus fixus

Wie is er de baas in de Faculty of Health, Medicine and Life sciences? Kan een opleidingsdirecteur of het onderwijsinstituut rechtstreeks ingaan tegen het beleid van de decaan? Die vragen zijn actueel naar aanleiding van een dispuut over de numerus fixus bij biomedische wetenschappen.

Decaan Albert Scherpbier liet er (zie Observant 11) onlangs tegenover de faculteitsraad geen misverstand over bestaan: mocht BMW straks geen 300 studenten binnenhalen, het getal van de fixus, dan is het niet de bedoeling dat er alsnog uitgelote geneeskundestudenten worden toegelaten. De fixus is immers bedoeld om ‘echte’ BMW-studenten aan te trekken en juist niet uitgelote potentiële medici, die zichzelf een jaartje parkeren en het dan opnieuw bij geneeskunde proberen. Scherpbier vindt het moreel verwerpelijk geneeskundekandidaten eerst te weren en vervolgens toch te accepteren. Hij sprak zelfs van “randcrimineel”.

Maar deze week blijkt de faculteit toch voor dat ‘randcriminele’ gedrag te kiezen. BMW-opleidingsdirecteur Jan Glatz: “Tja, dat is een term van Scherpbier. Op de open dag afgelopen zaterdag vroegen ongeruste geneeskundekiezers of zij straks niet meer welkom zouden zijn bij BMW als ze eenmaal waren uitgeloot. Ik heb ze bezworen dat we ze graag ontvangen.”

Mirjam oude Egbrink, directeur van het onderwijsinstituut FHML, zit op dezelfde lijn: “We hopen juist dat ze blijven en toch voor voortzetting van de studie bij BMW kiezen. Later kunnen ze dan via de AKO-master (arts/klinisch onderzoeker) alsnog bij geneeskunde belanden.”

Maar wie neemt nu uiteindelijk de beslissing? Oude Egbrink: “Het onderwijsinstituut. Maar we gaan nog overleggen met de decaan.”

Decaan Scherpbier zelf: “Ik ga dit niet via Observant bespreken. Of dit allemaal kan? Er kan van alles, dat zullen ze merken.”

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)