Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Fixus om chaos te voorkomen

De faculteit Health, Medicine and Life sciences wil het aantal bachelorstudenten biomedische wetenschappen komend jaar via een numerus fixus beperken tot maximaal 300. De overweldigende instroom van afgelopen september (340) gaat de krachten van de opleiding al bijna te boven, zo blijkt uit de brief die de raad van bestuur van het MUMC+ aan de faculteitsraad schreef. 

Dat biomedische wetenschappen (BMW) bijna in haar eigen succes zou gaan stikken was overduidelijk niet van te voren bedacht. BMW is de opvolger van moleculaire levenswetenschappen, aangevuld met bewegingswetenschappen en biologische gezondheidskunde. Waar eerst gemiddeld honderd studenten kwamen opdraven groeide dat in 2010 naar 212 en vervolgens 340 in dit jaar. Dat zet de gewenste kleinschaligheid van het onderwijs onder druk, terwijl ook het reservoir beschikbare docenten en de infrastructuur, met name ruimtes voor vaardighedenonderwijs, eindig zijn. Decaan prof. Albert Scherpbier tegenover de faculteitsraad: “De onverwacht snelle aanwas zorgde voor grote onrust onder docenten en studenten, men dacht dat het niet goed zou komen, er was paniek, mailtjes over en weer. Met de fixus willen we nieuwe chaos tegen de zomer voorkomen."

De onrust werd vergroot doordat BMW een typische parkeerstudie is voor uitgelote geneeskundestudenten. Wie het jaar daarop alsnog inloot, verlaat BMW en zorgt aldus voor een “bedroevend hoge uitval”, zei Scherpbier vorige week. Dit jaar ligt het percentage BMW-eerstejaars dat is uitgeloot voor geneeskunde op 55, het jaar daarvoor was dat zelfs 70 procent. De faculteit verwacht nu van de numerus fixus dat die meer ‘echte’ BMW-studenten zal opleveren. Vanuit de raad kwam de vraag of er straks niet te weinig studenten zullen zijn voor alle drie de richtingen. Scherpbier: “Als dat zo is, sluiten we een richting. We gaan niet achteraf mensen erbij zoeken om de aantallen te halen. Dat vind ik randcrimineel. Waarom?. Het gaat vooral om potentiële geneeskundestudenten, en daar geldt ook een fixus. Maar je mag je niet voor twee fixusstudies aanmelden. Ga je ze dan later toch weer toelaten bij BMW terwijl je ze eerst niet wilde hebben, dan zet je mensen op het verkeerde been.”

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)