Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pesten onder studenten

Pesten onder kinderen en collega’s is al vaak onderzocht, maar hoe erg is het onder studenten op hogescholen en universiteiten? Daar is weinig over bekend, zegt onderzoeker Pim Peeters, die nu een survey aan het voorbereiden is, samen met de KU Leuven. “Impliciet wordt aangenomen dat pesten na de lagere of middelbare school steeds minder voorkomt. Dat klopt misschien ook, maar het verdwijnt niet.”

Een paar jaar geleden concludeerde de Europese Unie uit onderzoek dat pesten op de werkvloer weinig voorkwam. Slechts één op de twintig had er last van. “Is dat weinig”, vraagt Peeters zich af. Het is maar hoe je het bekijkt. Het zou bij wijze van spreken betekenen dat elke vakgroep iemand kent die wordt uitgescholden, buitengesloten of van wie spullen worden vernield.” In Finland komt pesten het meest voor (17 procent), in Italië het minst (2), Nederland en België zitten in de middenmoot (10). Voor alle landen geldt: vrouwen zijn vaker mikpunt dan mannen.

“Ook is er in 2008 een metastudie gedaan, waarbij een reeks onderzoeken tegen het licht zijn gehouden. Conclusie: er is een duidelijk verband tussen gepest worden en zelfmoord.” In België loopt nu een proces tegen twee pesters die verantwoordelijk worden gehouden voor de zelfmoord van een 54-jarige technicus, die in zijn afscheidsbrief de vernederingen opsomde.

 

Maurice Timmermans

Meedoen aan de survey? Ga naar pestenenpijn@psy.kuleuven.be

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)