Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pesten onder studenten

Pesten onder kinderen en collega’s is al vaak onderzocht, maar hoe erg is het onder studenten op hogescholen en universiteiten? Daar is weinig over bekend, zegt onderzoeker Pim Peeters, die nu een survey aan het voorbereiden is, samen met de KU Leuven. “Impliciet wordt aangenomen dat pesten na de lagere of middelbare school steeds minder voorkomt. Dat klopt misschien ook, maar het verdwijnt niet.”

Een paar jaar geleden concludeerde de Europese Unie uit onderzoek dat pesten op de werkvloer weinig voorkwam. Slechts één op de twintig had er last van. “Is dat weinig”, vraagt Peeters zich af. Het is maar hoe je het bekijkt. Het zou bij wijze van spreken betekenen dat elke vakgroep iemand kent die wordt uitgescholden, buitengesloten of van wie spullen worden vernield.” In Finland komt pesten het meest voor (17 procent), in Italië het minst (2), Nederland en België zitten in de middenmoot (10). Voor alle landen geldt: vrouwen zijn vaker mikpunt dan mannen.

“Ook is er in 2008 een metastudie gedaan, waarbij een reeks onderzoeken tegen het licht zijn gehouden. Conclusie: er is een duidelijk verband tussen gepest worden en zelfmoord.” In België loopt nu een proces tegen twee pesters die verantwoordelijk worden gehouden voor de zelfmoord van een 54-jarige technicus, die in zijn afscheidsbrief de vernederingen opsomde.

 

Maurice Timmermans

Meedoen aan de survey? Ga naar pestenenpijn@psy.kuleuven.be

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2020-07-25: T.Huisman
De school moet zorgen voor een veilig klimaat binnen de school. We moeten meer speciale coordinators worden aangesteld om escalatie van agressie te voorkomen. Mogelijkheid tot het geven van weerbaarheidstrainingen . Een protocol opstellen en regelmatig een vragenlijst geven en testresultaten bekend maken.
2020-08-18: T.Huisman
Ik heb ervaringsdeskundigen horen spreken over persoonlijkheidsstoornissen. Stay a way from people who have a personality disorder like you would stay a way from methheads (Christal methverslaafden) pedophiles (pedofielen)and arsonists (brandstichters). Omgang met pesters is verwarrend en het is niet normaal. Zo zeiden ze bully"s are cowards en Borderlines en mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn bullies. Don"t show any emotion. Ze proberen je te raken op zwakheden en kwetsbaarheden. Als je die kenbaar maakt dan zouden ze er misbruik van kunnen maken en misbruik van vertrouwen Ervaringsdeskundigen hebben mij doen laten inzien dat dit niet normaal is. Het is dat ze je normale kaders aanreiken van hoe wij normaal met elkaar omgaan want omgaan met pesters is verwarrend en haalt je uit de realiteit. laat je niet uit de realiteit halen. In de omgang met hun creeren ze verwoesting chaos en verdeeldheid. Ze kiezen mensen die te goed zijn van vertrouwen en die geen nee durven zeggen en weinig grenzen stellen en peoplepleaser zijn en loyaal zijn. After being one or two years staying in a relationship with somebody with untreated borderline you can kill your self. Als je een leven kunt redden door meer bewustwording te genereren, dan zijn we al een heel eind op weg door ons niet op de kast te laten jagen en door je aan je eigen werkelijkheid vast te houden. Met ervaringsdeskundigen kreeg je meer bodem onder de voeten en zij zeiden hoe het echt zat waardoor je niet meer twijfelde. vertrouwen hebben in je zelf en er afstand van nemen. Neem er afstand van en wees onverschillig, en ondoordringbaar. Leer je zwakheden kennen voordat ze daar op binnen kunnen komen, met een ondoordringbaarheid. Trauma"s opgedaan door pesten is door EMRD of lichaamsgerichte traumatherapie te herstellen. Lichte vormen van Dissociatie zodat je weer in contact komt met je zelf. Het maakt dat het ten koste kan gaan van je identiteit en dat je je zelf kunt kwijtraken hier door. .

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)