Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alleen Jools is nog over

Voor eerste- of tweedejaars zal het misschien te lang geleden zijn, maar vroeger keek ik altijd naar de Top 40 met Gijs Staverman, die in een klein hokje videoclips aan elkaar babbelde. Op het toen nog publieke Veronica, met de tune die ik nu nog kan dromen: tututuu… tuTUtutututututuuu… Dat is overigens het begin van een nummer van het Sid Ramin-orkest, heb ik laatst gehoord. Weer wat geleerd. Sinds die onschuldige tijd is nagenoeg alle muziektelevisie van de buis verdwenen, zelfs BBC-instituut Top of the Pops moest er, playbackende jongensgroepjes en al, een paar jaar geleden de brui aan geven. Man, MTV zendt amper nog muziek uit.

Maar niet alle instituten zijn verdwenen: op dit moment beleeft het programma Later… zijn 37ste seizoen, waarvoor bravo. Elke week nodigt vermaard jazzpianist Jools Holland een scala getalenteerde gasten uit, en laat ze doen waar ze goed in zijn: muziek maken, live en niet ingekort (foei, DWDD). Metallica, Adele, Bon Iver, Elbow, iedereen komt langs, en menige carrière is hier begonnen. Tussendoor een zo-slecht-dat-het-komisch-wordt interviewtje waarbij Jools vooral probeert te laten zien dat hij heel veel (voor de kijker niet bijster interessante) details weet over de muzikant in kwestie, en voor de rest alleen optredens, waarbij Jools ook nog wel eens een deuntje meepingelt.

En wat het nou zo goed maakt? Het programma maakt geen onderscheid tussen genres, van metal tot wereldmuziek komt alles voorbij, en gevestigde namen worden afgewisseld met net doorbrekende artiesten. Het is breed, het is oprecht geïnteresseerd, het is nog ongeveer de enige plek op televisie waar echt bijzondere nieuwe muziek een podium krijgt en waar je kunt verwachten verrast te worden door een band die je nog niet kende; de redactie van deze show heeft na zoveel jaar behoorlijk veel kennis van zaken. Op internet circuleert nog een Radiohead-special die alle haren op je lijf overeind zet, en met oud & nieuw kunnen we weer uitzien naar Holland zijn Hootenanny, een lekker lange uitzending waarbij de beste muziek van het afgelopen jaar voorbij zal komen.

Enig probleempje: BBC2 is in Maastricht van de kabel gehaald, een grof schandaal. Dus dat wordt ofwel Ziggo overladen met brandbrieven (doen!), of toch maar overstappen op digitale televisie.

 

 

 

Jeroen Postma

Later… with Jools Holland, BBC2, dinsdag om 23.00, vrijdag om 00.50 Nederlandse tijd.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)