Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hard, scherp en strak

Een paar jaar terug werd ik gevraagd voor de jury van muziekcontest Battle of the bands. Tuurlijk, gaan we doen, want gratis bier en een ongetwijfeld leuke avond en zo, maar als ze mij ervoor uitnodigen dan zal het wel niet veel soeps zijn. Dat viel niet tegen: er zat weliswaar een vader tussen die zijn kinderen naar hartenlust zijn artistieke visie liet uitvoeren terwijl hij zelf op de voorgrond would-be virtuoos stond te bassen (ieks), maar bij het merendeel van de acts moest je eerder zoeken naar wat er niet klopte dan wat er wel klopte. Tot winnaar riepen we (in tegenstelling tot het publiek, overigens) die avond de hardcoreband A Jupiter Hymn uit: zelfs met een vocalist met keelontsteking produceerden ze het strakste en meest energieke geluid van de avond. Meebewegende hoofden in de rest van de zaal, en bij ons toverde het ook een grote grijns op onze gezichten. Mooie bende.

De meest bekende jaarlijkse talentenjacht in deze contreien is Nu of Nooit, en niet zonder reden: de winnende band opent Pinkpop 2013. In vijf plaatsen in Limburg vinden deze weken voorrondes plaats, en aankomende zaterdag is het de beurt aan Maastricht, als eerste concert op de nieuwe locatie (hoera!) van de Muziekgieterij, de Timmerfabriek, onder de Noorderbrug. En A Jupiter Hymn staat ook weer op het affiche.

Bij het herbeluisteren van een paar van de nummers word ik er nog steeds blij van: het lijkt alsof ze er erg veel plezier in hebben, je kan er bepaald geen boek bij lezen, elk nummer gezongen alsof het het laatste is, gitaarpartijen die duidelijkheid als hoogste doel lijken te hebben, het klinkt hard, scherp en strak: vooral dat laatste is in dit genre van belang, anders gaat al die energie al gauw klinken als een goedbedoelde puinhoop.

De rivalen in de Maastrichtse voorronde zijn geen van allen koekenbakkers: zeker de band met de waardeloze naam (A Nameless Band Called Funk) is de moeite van het meepakken zeker waard. In de nieuwe Muziekgieterij. Om de hoek. Komt dat zien.

Jeroen Postma

 

Nu of Nooit 2013, zaterdag 26 januari (21.00 uur),  Muziekgieterij, Boschstraat 7-9. , kaarten €6

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)