Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Advocatenpraktijk UM in zwaar weer

MAASTRICHT. Het bestaan van de Advocatenpraktijk van de Universiteit Maastricht (APUM), opgericht als academische werkplaats voor studenten, hangt aan een zijden draadje. Te duur, vindt het bestuur van de rechtenfaculteit. Daarom luidt de opdracht: meer zaken binnenhalen. Als de APUM in 2014 niet kostendekkend is, dan is het einde oefening.

Een instituut waar studenten wekenlang stage lopen en ruiken aan het togaberoep: dat is de APUM niet meer. Maar dat was wel de reden waarom het in 1987 werd opgericht. Het was een voor Nederland unieke legal aid clinic, een combinatie van onderwijs, onderzoek en rechtshulp. De praktijk verzorgde vier keer per jaar het blok Advocatenpraktijk – elke keer liepen twaalf studenten ‘stage’. Ze kregen deels de verantwoordelijkheid over een dossier, voerden gesprekken met cliënten en mochten soms zelfs pleiten voor de rechtbank.
Het instituut, “zoals dat oorspronkelijk bedoeld was als volledige academische werkplaats, is te duur”, reageert directeur Marlies van Dongen. Het blok Advocatenpraktijk sneuvelde al na rigoureuze bezuinigingen in 2004. Het toenmalige bestuur vond dat het instituut zichzelf moest kunnen bedruipen. De kantoorkosten en het salaris van de advocaten en het secretariaat waren voortaan voor eigen rekening. De oplossing? Een commerciële togamaster voor meesters in de rechten die in vijf maanden tijd worden voorbereid op het beroep van advocaat, rechter of officier van justitie. Kosten: 6000 euro. De master sloeg in eerste instantie aan, de inkomsten stegen, maar de aanmeldingen liepen terug, onder meer door concurrentie van soortgelijke opleidingen in Groningen en Utrecht, waarvoor niet 6000 euro, maar het gewone collegegeld kon worden betaald. De togamaster werd een profiel binnen de reguliere master Nederlands recht. Deze werd afgelopen september eveneens uit het curriculum gehaald.
“Onze onderwijstaak is op dit moment minimaal”, zeggen Cor Hermans en Dorothé Garé, twee van de vier advocaten van de APUM. En hoe minder onderwijs, hoe minder financiële vergoeding het kantoor van de faculteit krijgt. Al het geld moet daarom uit de markt komen.
Garé: “Het enige wat we nu nog doen qua onderwijs is de togaminor.” Eerstejaars, die na kerst alle studiepunten binnen hebben, mogen zich aanmelden. Onder begeleiding van de advocaten wonen ze een zitting bij en bekijken ze een dossier. Hermans: “Dat is heel anders dan voorheen. Dit is proeven. Vroeger werkten studenten echt mee.”
Van Dongen: “We willen de APUM zeker niet kwijt, maar de praktijk moet wel kostendekkend zijn, en dat is nog niet het geval.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)