Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een controlfreak en een pathologische perfectionist

Een controlfreak en een pathologische perfectionist

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Dies: Onderwijsprijs

De Onderwijsprijs is deze keer voor de twee heren Bas van Diepen en Christian Kerckhoffs. Beiden werken aan de School of Business and Economics. Afgelopen vrijdag werden ze tijdens de Dies gelauwerd. De een is een ster in coaching, de ander een fenomenaal docent. Wat is de sleutel van hun succes? En kennen ze ook hun zwaktes?

“De man is een beest”

Christian Kerckhoffs (1966) wordt op handen gedragen door zijn studenten. Ze hebben zelfs een Facebook fanclub-pagina aan hem gewijd: “I hate his exam questions, but in lectures the man is a beast”, schrijft er een. Of: “All hail the master.” Kerckhoffs, die heeft gestudeerd aan de Universiteit Maastricht, is sinds 1993 in dienst als docent. Hij coördineert de twee eerstejaars blokken kwantitatieve methodes II en micro-economie. Allebei pittige vakken. In 2008 werd hij in een Observant-enquête uitgeroepen tot beste docent, en ook zijn eigen faculteit bekroonde zijn inzet al eerder met de SBE-Onderwijsprijs.

Wat is je sterkste punt?

“Mag ik er maar één noemen?” Het mogen er ook twee zijn… “Ik kan moeilijke stof op een toegankelijke manier aan studenten overbrengen; ik voel aan waar de valkuilen liggen en houd vast aan de grote lijn. Die lijn brengt je van A naar B: A is dat je niets weet, B is dat je de toets haalt. Ook probeer ik tijdens mijn colleges gedrevenheid voor het vak over te brengen. Dat lukt aardig, maar soms moet ik mijn trucendoos openen. De student van tegenwoordig sleept overal zijn laptop en smartphone mee, en vooral die telefoons vind ik irritant. Als er eentje afgaat tijdens mijn college laat ik dat niet zomaar passeren. Ik spreek de student erop aan, niet vernederend, maar wel zodanig dat de rest begint te lachen.”

En zwakste?

“Ik heb soms weinig begrip voor en geduld met de luie student. Als iemand vanuit een tamelijk kansloze positie naar een toetsinzage komt, wordt de tijd van twee mensen verknoeid, zeker als je de student kent vanuit de onderwijsgroep en weet dat hij met vijf extra studie-uren per week wél zijn toets had kunnen halen. Verder ben ik een pathologische perfectionist. Vanmiddag heb ik een statistiekcollege dat ik al acht keer eerder heb gegeven, en toch zit ik mijn verhaal weer door te spitten.” Zenuwachtig? “Nu niet. Dat heb ik alleen begin september, voor mijn eerste college. Je bent er toch een tijdje uit geweest en hebt al weken geen Engels meer gesproken.”

Is de Onderwijsprijs een droom die uitkomt?

“Of vrijdag een hoogtepunt was in mijn leven? Nou nee. Ik ging er al langer vanuit dat ik een keer zou winnen, ik ben namelijk al vaker genomineerd.”

Over vijf jaar…

“Hoop ik nog steeds hier te zijn en plezier te hebben in mijn werk. Op basis van verwachtingen en ontwikkelingen in de pensioensector zou ik nog tot 2033 door moeten gaan.”

 

 

“Laat me huilen”

Bas van Diepen (1960) werkt al een kwart eeuw aan deze universiteit, maar de organisatiepsycholoog heeft zich de afgelopen tien jaar moeten “heruitvinden. Ik was op zoek naar dingen die me raken, die me passioneren.” En die passie heeft hij gevonden in het selecteren en coachen van SBE-studenten voor internationale business case competities. “Fantastisch: het is mijn hobby én ik krijg er honorering voor.” Van Diepen is bescheiden, ook al is hij drie keer eerder genomineerd voor deze Onderwijsprijs: “Dit project is niet alleen te danken aan mij; het is het succes van een heel team docenten en studenten.”

Wat is de sleutel tot het succes?

“Maastricht wordt best gevreesd; we hebben drie business case competities gewonnen en één keer zijn we tweede geworden. Als ik ons team in sportverband zie, denk ik aan handbal: ongelooflijk afhankelijk van elkaar – de een zet een stap en de ander moet er meteen op reageren –, enorme accelaratie, een wereldsport. En landen waarvan je het niet zou verwachten, doen het opeens heel goed.

“We selecteren elk jaar uiterst competente studenten die niet alleen hoge punten halen, maar ook ‘context-sensitief’ zijn, wat wil zeggen dat ze snel doorzien hoe de business in het betreffende land werkt. We willen chiefs en Indians, managers en harde werkers, mensen die zich comfortabel voelen op het podium, die weten wat presteren inhoudt. Wat ik toevoeg? Sturen en concurrerend maken. Bovendien heb ik op basis van ervaring geleerd hoe het spel in elkaar zit. Het is belangrijk dat de studenten zich verplaatsen in de juryleden, dat ze weten wat ze wel en niet moeten doen.”

Wat is je sterkste punt?

“Mijn vasthoudendheid. Als de golven hoger worden, weet ik koers te houden. Verder ben ik niet bang om mijn emotie te tonen. Aan het begin van een wedstrijd zeg ik tegen het team: ‘Laat me huilen’, en daarmee bedoel ik dat ik onder de indruk wil zijn. Studenten benaderen je makkelijker als je emotie toont, ze zien je als een ‘echt mens’, willen iets voor je doen.”

Zwakste punt?

“Ik ben een controlfreak. Ik kan dingen uit handen geven, maar houd wel een vinger aan de pols.”

Wie had jij de Onderwijsprijs gegund?

“Ursula Glunk van mijn eigen vakgroep O&S (organisatie en strategie, red.). Zij is een beetje mijn buddy, iemand die ook haar eigen passie achterna jaagt en daar heel succesvol in is. Verder: Christian Kerckhoffs. Hij is een echte onderwijsman. Twee weken geleden zei hij nog tegen mij dat hij dit het liefste tot zijn 65ste zou willen doen.”

Over vijf jaar…

“Denk ik dat ik nog aan deze universiteit werk, maar meer in een bestuurders- of voortrekkersrol op het gebied van onderwijs en ambitie.”

 

 

Wendy Degens

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)