Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik verander mijn keuze niet”

“Ik verander mijn keuze niet”

Photographer:Fotograaf: Stock Exchange

Zijlstra: geen basisbeurs voor masterstudenten

Als staatssecretaris Zijlstra zijn zin krijgt, hebben masterstudenten vanaf september geen recht meer op een basisbeurs. Dat geldt ook voor de studenten die afgelopen september aan een twee- of driejarige masterstudie zijn begonnen. De Raad van State is kritisch, de studentenbonden zijn verontwaardigd. Het wetsvoorstel ligt nu in de Tweede Kamer. Observant peilde de meningen in Maastricht.

 

“Ik denk dat het een grote impact heeft op alle studenten. Nederland wil een kenniseconomie zijn, maar de drempel om te gaan studeren wordt steeds hoger. Zeker als de financiële situatie thuis niet zo goed is.”Aan het woord is Marleen van den Boogaard, vierdejaars geneeskunde (eerstejaars master) en voorzitter van de studievereniging voor de co-assistenten, Pulse Master. Geneeskundestudenten, die een driejarige master hebben, worden extra hard getroffen door het nieuwe wetsvoorstel. “Met je bachelordiploma heb je nog niets. Je moet die zes jaar vol maken, dan ben je basisarts en kun je aan de slag in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Tijdens de driejarige master lopen we co-schappen en is er meestal geen tijd voor bijbaantjes. We krijgen ook geen stagevergoeding of compensatie. Je moet dus alles lenen. En als je uitloopt, verlies je ook nog een keer je recht op de ov-jaarkaart. Juist op een moment dat je veel moet reizen.”

Het Interstedelijk StudentenOverleg ISO, dat net als de Landelijke Studenten Vakbond Lsvb, niets in Zijlstra’s voorstel ziet, heeft berekend dat studenten die een één-, twee- of driejarige masterstudie volgen een lastenverzwaring van respectievelijk 3.200, 6.400 of 9.600 euro tegemoet kunnen zien. “Het is de grootste korting op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs sinds de invoering van de studiefinanciering”, fulmineert de Landelijke Studenten Vakbond.

Van den Boogaard is bang dat door deze bezuiniging veel potentiële studenten geneeskunde afhaken – “opleidingen lopen zo goede artsen mis” - en de studie een eliteopleiding wordt. Zou ze zelf ook zijn afgehaakt, had ze eerder van dit wetsvoorstel geweten? “Nee, ik weet al vanaf mijn vierde dat ik dokter wil worden. Ik had sowieso voor deze studie gekozen. Maar dat geldt niet voor iedereen.”

Geneeskunde een eliteopleiding? Gerard Bos, internist en mastercoördinator geneeskunde, deelt Van den Boogaards zorg niet. “Ik zeg dit niet als arts maar als een vader die om zich heen kijkt. Ik kan het natuurlijk nooit uitsluiten, maar ik heb niet de indruk dat jongeren afhaken als ze tienduizend euro meer moeten betalen. Die achttienjarigen zien ook de Elsevier-lijstjes en weten dat ze met een geneeskundediploma bijna gegarandeerd een baan krijgen die goed betaalt. Het is ook investeren in je eigen toekomst.”

Bos verwacht dan ook niet dat de animo voor de studie, die op dit moment het aantal beschikbare plaatsen ver overstijgt, terug zal lopen. “Studenten hebben natuurlijk wel last van deze bezuiniging. Dat vinden ze zeker niet leuk, maar hier in Maastricht hebben ze nog relatief geluk. Wij maken een masterprogramma dat in drie jaar te doen is. Wij hebben geen wachttijden voor de co-schappen en we doen ons uiterste best om dat zo te houden.”

“Ik laat mijn keuze hierdoor niet beïnvloeden”, zegt Iris Fraikin, derdejaars cultuurwetenschappen die na de zomer aan de tweejarige onderzoeksmaster Cultures of Arts, Science and Technology (CAST) hoopt te beginnen. “Ik wil heel graag de wetenschap in, ik wil promoveren. Wil je kans maken op een goede promotieplek, dan moet je een onderzoeksmaster doen. Ik vind het echt vervelend dat er komend jaar geen basisbeurs voor masterstudenten meer is, maar ik vind het geen ramp om te lenen. Het is een investering in mijn toekomst, ik ga er geen auto van kopen. Ik ben wel bang dat deze maatregel studenten tegenhoudt om voor een masterstudie te kiezen. Sommigen willen immers niet lenen.”

Haar collega Sanne Piersma, ook derdejaars cultuurwetenschappen, zou eigenlijk komende augustus afstuderen, maar ziet daar vanaf. “Als ik na drie jaar mijn bachelor haal, ‘verlies’ ik een jaar studiefinanciering – je hebt als bachelor recht op in totaal vier jaar. Ik moet nog twee vakken halen en ik wil naast de minor ook nog een stage gaan doen. Ik verleng mijn bachelor daarom met een jaar.” In dat jaar wil ze extra gaan werken en zo sparen voor de master waaraan ze in 2013 wil beginnen. “Misschien kies ik voor een master in België, die is veel goedkoper. Het collegegeld ligt daar tussen de vijf- tot zeshonderd euro.”

Iedere rechtenstudent die in Nederland aan de slag wil, krijgt het advies om ook een master te volgen, vertelt Ria Wolleswinkel, opleidingsdirecteur bij rechten en portefeuillehouder onderwijs voor de Nederlandstalige opleidingen in het faculteitsbestuur. “Al onze masters geven het civiel effect en daarmee toegang tot opleidingen voor de togaberoepen als advocaat, officier van justitie en rechter. De bachelor is een vooropleiding, verdieping krijg je in de master. De meeste studenten willen de master ook volgen omdat ze, zelfs als ze eerst iets anders gaan doen, de mogelijkheid voor een togaberoep willen openhouden. Met alleen een bachelor krijg je ook niet zo makkelijk werk. Misschien lukt dat nog eerder met een hbo-bacheloropleiding in het recht.”

Wolleswinkel verwacht dat studenten gaan lenen, maar vreest dat de ongelijkheid zal toenemen. “Studenten met rijkere ouders hebben toch meer kansen. Als ik zie hoe sommige bachelors moeten rondkomen. Ik heb een Afghaanse student die vanaf zijn vijftiende er naast werkt om zijn studie te bekostigen. Hij heeft het gymnasium in een keer gehaald, is heel gemotiveerd, die raak je niet graag kwijt. Maar zo iemand kan geen buffer opbouwen.”

 

Riki Janssen

Meer over bezuinigingen op OV-kaart, studentenbonden over afschaffen basisbeurs voor masters, krokodillentranen volgens VVD, reactie Raad van State, reactie SGP,

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)