Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Goede indicator voor studiesucces

Goede indicator voor studiesucces

Photographer:Fotograaf: Stock Exchange

Matching and Binding project bij cultuur- en maatschappijwetenschappen

Het Matching and Binding project aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen lijkt een goede indicator voor studiesucces. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van het in 2010 gestarte project dat aankomende studenten de kans geeft om te toetsen of de gekozen studie bij hen past.

Iedereen die zich aanmeldt voor European Studies, cultuurwetenschappen (Engelse en Nederlandse track) en rechten, moet sinds afgelopen jaar een vragenlijst – houd je van werken in groepen, welk blok lijkt je het meest interessant – invullen. Aan elke vraag zijn punten gekoppeld die opgeteld de ‘risicofactor’ of kans van slagen bepalen: groen (oké), oranje (waarschuwing) of rood (niet oké). De mensen die in de categorie oranje vallen krijgen een waarschuwingsmail thuis. Bijvoorbeeld: ‘Je zegt dat je niet van lezen en schrijven houdt. Realiseer je dat dit bij iedere universitaire studie hoort.’ De kandidaten in de rode categorie ontvangen een uitnodiging voor een gesprek met de opleidingsdirecteur en studieadviseur waarna een positief of negatief advies volgt. “Het gaat om een service aan de student”, aldus Amanda Kluveld en Patrick Bijsmans, opleidingsdirecteuren bij respectievelijk cultuurwetenschappen en European Studies. Het is uiteindelijk aan de kandidaat of hij komt. “Wij hopen dat de studenten zichzelf uitfilteren”, vertelt Bijsmans. De faculteit zelf kan niemand tegenhouden. Meer dan een negatief advies zit er zolang er geen decentrale selectie of numerus fixus bestaat, niet in. Als dat weloverwogen advies in de wind wordt geslagen, is dat wel eens zuur. “Soms is het frustrerend dat je niet kunt zeggen: kom maar niet. Je ziet gewoon dat het niet gaat lukken”, zegt Kluveld. Bijsmans: “Je schrijft dan: wij adviseren je ten sterkste niet te komen, als we zouden mogen selecteren dan zouden we jou niet selecteren. Sommigen komen dan toch.” Wel geldt in het eerste jaar van zowel ES als CW een bindend studieadvies. Wie minder dan 42 studiepunten haalt, moet vertrekken.

Voor bijna eenderde van de vooraanmelders bij ES en CW was de vragenlijst al een brug te ver. Zij haakten af. Vervolgens bleven er 479 potentiële ES-studenten over en 165 CW-studenten. Bij ES kreeg 16 procent een waarschuwingsmail (oranje) en 31 procent (rood) werd voor een gesprek uitgenodigd. Van deze rode groep van 150 mensen besloten er 43 niet te komen. Bij CW ontving 35 procent een waarschuwingsmail en 23 procent mocht op gesprek komen. Een kleine groep haakte af.

De studieadviseurs Pia Harbers en Miranda van den Boorn hebben inmiddels de resultaten van de eerste drie blokken van de verschillende categorieën bekeken. Hun bevinding: er is een significante relatie tussen de ‘matching categorie’ en de resultaten. Bijsmans en Kluveld zijn zo enthousiast dat ze het liefst iedereen voor een gesprek zouden willen uitnodigen. Kluveld: “Op een dag ging er van alles mis, tot ik ’s middags met een meisje in Parijs skypte. Zij was zo verbaasd, ze vroeg: ‘Sorry are you really interested in me? That’s so cool.’ Dat maakte alles weer goed.”

 

Riki Janssen

Over twee weken Matching and Binding bij de faculteit rechten

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)