Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Piraat

Al zes jaar sjouw ik eens in de drie weken vier gigantische hutkoffers met was van huis, op de fiets, naar de trein, naar de bus, nog een stuk op de fiets, de trap op, naar moeders wasmachine. Een helse tocht. Soms duurt het langer dan drie weken, en dat ruik je. Al snuffelend in de wasmand graven naar het frist ruikende boxershort wat je dan nog wel een keer binnenstebuiten aan kan; geen succes. Dus ik heb een wasmachine nodig, maar die dingen kosten nogal duur, qua geld. Ik heb er ooit een van Marktplaats gehaald, maar die ontplofte, samen met de meterkast. Het beste zou een dealertje zijn met een zolderkamer vol wasmachines die van de vrachtwagen zijn gevallen. Gratis op te halen. En als we toch bezig zijn, doe me dan ook maar een gratis stereo-installatie, Chesterfield-bank, auto, iPad, Rolex en een jaar gratis boodschappen. Eigenlijk alles als het maar gratis is. Zonde dat dat niet gaat zonder te jatten, want dat mag niet. Dus dat doe ik ook niet.

Hoewel. Ik pluk wel eens het een en ander van The Pirate Bay. Vandaag nog een goeie CD van Ryan Adams. Soms een filmpje, een spelletje, programmaatje. Microsoft Office: je kunt het kopen voor driehonderd piek, je kunt het ook gewoon downloaden. Ideaal. Het is natuurlijk net zo goed diefstal, maar zo voelt het niet. Stichting Brein dacht “wat op straat geldt, geldt ook op internet”, kreeg gelijk van de rechter en liet de site blokkeren.. Ik kwam er pas achter toen ik de site niet meer op kwam. Balen, en toch allemaal te snappen volgens mij. Maar mensen worden er boos over: “Censuur in Nederland! Chinese toestanden! Wat is het volgende?!” Zelfs in Den Haag vindt men de uitspraak in strijd met “het grondrecht op vrijheid van meningsuiting, grondrecht op privacy en de wens om innovatie online te stimuleren”.

Ik vind ’t ook niet leuk, maar dit snap ik niet helemaal. Welke censuur? Welke vrijheid, mening en innovatie? Ik vind ’t ook jammer dat ik geen koevoet tussen de deur van de buren mag zetten en daar die wasmachine haal, maar volgens mij kan ik dat niet maken. Ik denk dat de rechter dan zegt; “Ho ho jongeman, dat is diefstal, en dat mag niet.”

Vrij redelijk, toch? Ik zie het verschil niet.

 

Gijs Hendriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)