Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Einde van Vlaanderens Mooiste? (1)

Ruim vier weken geleden is het wielerseizoen in onze streken losgebarsten. Al vier weken verzuim ik er over te schrijven. Allerlei bijzaken hielden mij af van het ware leven. Hoe zijn de helden de winter doorgekomen? Blijven de sponsoren hun heilzame euro’s doneren? Wie wordt er het eerst betrapt op het nieuwe dopingwondermiddel? Wat zal het weer zijn tijdens de Ronde van Vlaanderen aanstaande zondag? Zal de wederopstanding van Tom Boonen die dag met luister gecelebreerd kunnen worden? Wie er ook te vroeg aanvalt, zijn krachten spaart, linkebalt in de laatste kilometer, tegen de stenen smakt, we zullen doorgaan tot en met de laatste eindstreep in Luik-Bastenaken-Luik. Tot zover het liedje dat ik elk jaar graag zing. Blijft alles bij het oude? Of zullen we moeten vaststellen dat het Vlaamse voorjaar, het feest van de meest katholieke sport op aarde, ongemerkt is veranderd in een kraaltje van de ketting van het dagelijks, televisiegeniek amusement?

Vlaanderens Mooiste, de Ronde van Vlaanderen, is tot op heden een cultuuruitbarsting die niet op de beleidsafdeling van een provincie is bedacht. Geen Floriade. Het is de ultieme kermiskoers die iedereen aangaat. De notabelen vieren, de kerk zegent, de ondernemers betalen. De winnaar moet een held zijn, ooit begonnen als de onbekende zoon van een kleine boer die pas na het melken op zijn fiets sprong om zestig kilometer verderop net op de tijd de start te halen. De winnaar van de ouverture van het seizoen, de Omloop Het Nieuwsblad, ene Sep Vanmarcke, werd dagenlang gevierd als zo’n Flandrien uit de oude doos. Belgische verslaggevers vermelden steevast uit welk gehucht of stadsbuurt een renner komt. En dat zijn oom of zijn buurman vroeger ook de Ronde van Neeroeteren heeft gewonnen. Van onze eigen Lieuwe Westra, onverzettelijk hardrijder, vermelden de Belgen routineus een keer of tien per wedstrijd dat hij stratenmaker in Franeker is geweest.

De wielerwereld is een steeds terugkerend arrangement van notabelen, geestelijke leiders, bedrijven, kroegen, de media, amusement van vroeg tot laat, en kansen voor gewone jongens uit de periferie van de samenleving. Verenigd in de feestvreugde en in het grote zwijgen over alles wat achter de schone schijn plaatsvindt. Volgende week zullen we zien of Vlaanderens Mooiste - dit jaar zonder de fameuze Muur van Geraardsbergen -  nog wel bestaat.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)