Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Erg authentiek en gemeend allemaal

Muziek: Bettie Serveert

Afhankelijk van hoe je erin staat, barsten komend weekend de mooiste dagen van het jaar los, of staat het vastelaovendswater bijkans aan de lippen. Houd moed, ik heb me laten vertellen dat men vanaf Utrecht ‘opvanghuizen’ heeft ingericht, vaak inclusief moeders die je ook nog voorzien van een gezonde maaltijd. Hun verwijten dat het maar niet opschiet met bul, promotie, kleinkinderen of iets anders waar zij meer haast mee hebben dan jij, moet je maar voor lief nemen.

Nadat de glassplinters weer van het Limburgse trottoir zijn verdwenen en ook het contingent Carnavalshaters naar het zuiden is teruggekeerd, zijn er weer leuke dingen om te gaan zien en horen in de omgeving. Op 23 februari komt de tour van Nederlandse alt-rockmammoet Bettie Serveert langs de Nieuwe Nor in Heerlen, ter gelegenheid van hun tiende (!) album.

Bettie Serveert, overigens vernoemd naar Nederlandse Wimbledonfinaliste Bettie Stöve, maakt al 22 jaar muziek, en het geluid is nog steeds alleszins jaren ’90 te noemen. Grungey, een beetje smoezelig, zonder veel ‘glim’ geproduceerd, destijds vielen hun liedjes aan beide kanten van de Atlantische oceaan in goede aarde. Het nieuwe werk neemt je mee naar een modderige festivalweide, op een leeftijd dat je met valse legitimatie net je eerste biertjes aan de barman had weten te ontfutselen.

Bettie Serveert hoort thuis in het rijtje Garbage, Elastica, Skunk Anansie, maar is de enige band die het in oorspronkelijke vorm heeft volgehouden. Begrijp me niet verkeerd, in elk tijdperk wordt goede muziek gemaakt en we leven wat dat betreft in mooie tijden, ook in Nederland. Maar als je die beelden dan weer ziet (zoals bij DWDD op 29 januari, optreden zelf was overigens bepaald ruk), dan kleeft er een bijzonder sfeertje aan. Regen, plastic bekers met platgeslagen lauw bier, vette haren, mooie vrouwen die geen reet geven om hoe ze eruit zien terwijl ze met hun ogen dicht in hun microfoon mompelen, slechte beeldkwaliteit, het voelt allemaal erg authentiek en gemeend.

Al is het niet vernieuwend, passen ze slecht in de tijdsgeest, het lijkt me erg de moeite waard om ze te gaan zien, al is het maar om het gevoel.

Jeroen Postma

 

 

Bettie Serveert, zaterdag 23 februari, Nieuwe Nor, Heerlen, kaarten €12

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)