Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zeven mannen en een blondje

Beste Truusje,

Ik ben ook jong geweest en wel in een tijd die jou zal aanspreken, die van de feministische golf, de hoeveelste weet ik niet meer: vrouwen met blote buiken die daar de baas in wilden zijn, tuinbroeken die luidkeels een plek onder de zon opeisten, ik herinner me zelfs nog de femsokjes, van de feministisch-socialistische beweging.

In die tijd moet je als man uitkijken hoor. Eén foute opmerking en je werd weggezet als onvrouwvriendelijke (of vrouwonvriendelijke) macho, als anti-emancipatorische lul, zeg maar gerust als fascist. De dames waren niet kinderachtig in hun kwalificaties. Maar ergens hadden ze natuurlijk wel gelijk. En waren er ergens verkiezingen, dan eisten ze een deel van de koek, dat wil zeggen, genoeg kandidaten op de lijst, en niet alleen maar onderaan. Dat het vaak niet lukte is een ander verhaal, ook op de universiteiten niet, maar dat kwam ook wel een beetje doordat er toen nog minder meisjes studeerden. Dat is tegenwoordig wel anders, en zeker hier in Maastricht, waar we volgens mij meer meisjes dan jongens hebben. Afijn, ik kijk als geïnteresseerde medewerker in de verkiezingskrant van vorige week en wat zie ik op de foto’s van de twee voornaamste studentenpartijen? Zeven mannen en een blondje! Serieus, Novum en Dope, allebei precies hetzelfde! Alsof we weer veertig jaar terug leven! Eén meisje per partij, en dan nog blond ook. Dan denk ik dus, zèlfs ik: hé mannen, hebben we onze testosteronspiegel weer eens lekker opgepoetst? Vinden we al dat emancipatiegedoe niet cool meer? Doen we er gewoon een blond excuustruusje bij (sorry Truusje) en zijn we dan verder van het gezeik af?

Het stomme is, het kan ook heel anders. Blader effe door in die krant en de dames knetteren van de pagina’s af. Ouranos gooit op de rechtenfaculteit drie Charlie’s Angels in de strijd, Dope (ja ja, als ze willen kunnen ze het wel) stuurt er zelfs zeven de FHML-arena in. Maar op het hoogste niveau houden de jongens de zaken liever in eigen hand. Wat vind jij daar nou van, Truusje?

Albert Bergbroeder

 

Beste Albert,

Wat dènk je dat ik daarvan vind? Het is een schande natuurlijk! Ik heb het krantje er nog eens bij gepakt en ook de lijsten zelf langsgelopen, dan blijkt dat ze niet allemaal op de foto staan maar voor het idee maakt dat natuurlijk niets uit. Goh, dat we dat nog moeten meemaken in twintigtwaalf! Maar Albert, ik vind dus niet dat we het die knullen allemaal moeten aanrekenen. Want waarom doen die meiden zelf niks? Je weet misschien dat ik mezelf reken tot het genre powerfeministen (dat zal wel te subtiel voor jou zijn, al die onderscheidjes in de vrouwenbeweging, maar denk maar aan Heleen Mees, die heb je vast wel eens gezien bij P&W en dan weet je wat ik bedoel, met een mooi decolleté gewoon zeggen dat het de eigen schuld is van die meisjes; prima toch?) en dat betekent dat ik vind dat we er niet kinderachtig over moeten doen. Als de dames niet op de lijst staan, hebben ze zelf iets verkeerd gedaan. In de faculteiten kan het wel. Laat die stakkers die er niet op staan maar eens bij me langskomen, dan zal ik ze laten zien hoe je als vrouw een plek afdwingt, hoe je komt waar je wezen wil ook al zijn de mannen er tegen!

Iets anders, vanuit mijn rol als coach/levensadviseur: ik heb nogal te doen met die eenzame jongen met die Litouwse (?) naam, Pikzirnis, die monter op de foto staat met plakhaartjes en een moderne retrobril naast een tekst waar ik geen touw aan vast kan knopen. Hij heeft het over papieren die kwijt zijn, mensen die handtekeningen moeten zetten op die papieren enzovoorts, het betreft kennelijk enorme missstanden maar hij kijkt er zo lief bij dat je je afvraagt wat er mis is gegaan tussen hem en de universitaire ambtenarij. Zal ik hem eens uitnodigen om hem aan de borst te drukken? Ik krijg enorm moederlijke gevoelens bij deze jongeman.

Truusje Tintemans

 

Truusje Tintemans en Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)