Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zonder operatie van huidkanker verlost

Zonder operatie van huidkanker verlost

Photographer:Fotograaf: IStock

Maastrichtse onderzoekers werken aan nieuwe therapie

MAASTRICHT. Geen operatie meer, maar via een crème de huidkanker laten verdwijnen. Maastrichtse dermatologen werken aan een nieuwe therapie die niet alleen minder ingrijpend is voor de patiënt, maar ook de zorgkosten binnen de perken houdt.

Vanaf 2015 zullen jaarlijks zo’n 50 duizend mensen een zogenoemde basaalcelcarcinoom krijgen. Dit is een goed te behandelen tumor die vooral in het gezicht en hals voorkomt, zegt de Maastrichtse genodermatoloog prof. Maurice van Steensel. Tot nu toe is de gangbare therapie: snijden. De patiënt blijft daarna nog vijf jaar onder controle, want de kans dat de tumor terug komt is vrij groot. “Dit wordt een groot gezondheidsprobleem. Zoveel mensen die onder het mes moeten, zoveel controles. Het kost veel tijd en geld.”

Dat moet anders, bedachten Van Steensel en zijn Maastrichtse collega’s. Het is al langer bekend dat tumoren ontstaan door veranderingen in het erfelijk materiaal. “Het DNA van dit soort huidkanker is redelijk goed uitgezocht, dat gebied is niet zo spannend meer. Wij wilden weten hoe deze tumor werkt, meer inzicht krijgen in de biologie van dit soort kwaadaardige cellen.” Dat is hen gelukt. Het blijkt dat ook bij een basaacelcarcinoom (net als bij bepaalde andere kankers) een chemisch stofje bovenop het gen gaat zitten en de werking ervan stop zet. “Dit noemen wij epigenetische veranderingen. Het getroffen gen staat ‘uit’, kan geen eiwit meer produceren en dan ontstaat er kanker.”

Dit nieuwe inzicht in de biologie van deze tumor is van groot belang, benadrukt Van Steensel die de bevindingen onlangs in het open access ( en dus voor iedereen gratis toegankelijk) wetenschappelijke tijdschrift PLoS One publiceerde. “Wij kunnen nu in principe een geneesmiddel ontwikkelen dat de uitgeschakelde genen weer kan inschakelen.” Uiteindelijk hoopt Van Steensel samen te kunnen werken met een farmaceut: “Wij ontwikkelen het medicijn, zij kunnen het produceren en verkopen.”

Dan nog even over de rol van de zon - een van de grootste veroorzakers van huidkanker. De onderzoekers ontdekten dat de epigenetische veranderingen veroorzaakt door blootstelling aan het zonlicht er anders uitzien dan die in de tumor. “Dit is goed nieuws”, vindt Van Steensel. “Dat betekent dat er veel tijd – misschien wel tientallen jaren - zit tussen de blootstelling aan de zon en het ontstaan van de tumor. We kunnen mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld dus misschien preventief behandelen en zo voorkomen dat er huidkanker ontstaat.”

Riki Janssen

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)