Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een promotie met veertien vrouwen

Het is voor het eerst aan de UM dat in een promotieplechtigheid alleen vrouwen optreden: zeven coronaleden, twee paranymfen, prorector, promotor, copromotor, promovenda, tot aan de pedel toe. Het gebeurde gisteren tijdens de verdediging van het proefschrift van Wendy Hanssen, waarin ze een techniek beschrijft om bacteriën te identificeren in bloed en urine.

Met de vrouwelijke plechtigheid wil promotor Cathrien Bruggeman, hoogleraar medische microbiologie, aandacht vragen voor het gebrek aan vrouwen in de hoogste wetenschappelijke kringen. “Ik had eerst één mannelijke promovendus willen omringen met allemaal vrouwen, om te laten zien in welke situatie vrouwen zich vaak bevinden”, zegt Bruggeman. “Het idee ging niet door omdat de man die we op het oog hadden, er geen trek in had. Maar kijk naar een willekeurige wereldtop op tv, en je krijgt de indruk dat de wereld alleen uit mannen bestaat. Ik was blij met de nieuwe Franse regering van Hollande waarin vrouwen de helft van de ministersposten bezetten. Al schijnen de belangrijkste ministeries in handen van mannen te zijn.”

In de wetenschap wringt het des te meer, vindt Bruggeman, omdat ongeveer 70 procent van de studenten vrouw is. En toch dringen ze niet door tot de hoogste regionen. “Ik ben niet per se voor quota, de beste kandidaat moet wat mij betreft de baan krijgen, maar misschien is een zetje in de rug toch nodig. In België moeten politieke partijen nu kieslijsten opstellen waarop mannen en vrouwen alterneren. Het gevolg is dat er nu meer vrouwen in het parlement zitten en die doen het niet slechter dan de mannen. Zonder extra duwtje duurt het volgens Stichting De Beauvoir tot 2060 voordat evenveel vrouwen als mannen hoogleraar zijn.”

Per 1 augustus gaat Bruggeman met emeritaat. “Ik had me voorgenomen om vóór die tijd dit statement te maken.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)