Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ouwe Piet

Ouwe Piet

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Onderlaatst luisterde ik naar de onovertroffen radiozender, NPO1, die zowel stem geeft aan klagend, zeurend, verward, verongelijkt en diep geroerd Nederland als aan de reporters en studiomedewerkers die het grote ongenoegen uitlokken en oppoetsen. De voorzitter van een winkeliersvereniging zag het niet meer zitten dit najaar. Waarom kon Nederland het toch maar niet eens worden over het uiterlijk, de opsmuk en het gedrag van voorheen of nog steeds Zwarte Piet? Met een paar rondetafelgesprekken moesten we er toch uit konden komen? Hoe moest het nu verder in zijn branche? Zonder Zwarte Piet kwam er niemand meer in de winkels. Doorgaan met Zwarte Piet of met Pimpelpaarse Pieten leidt tot boze acties. De tuthola van dienst zag kans de vertwijfelde middenstander omstandig door te zagen. Mankeerde het hem aan realiteitszin als hij in zijn sprookje bleef geloven? Zij voorspelde hem een hete herfst met dalende omzetcijfers.

De kwestie Zwarte Piet blijkt vooralsnog onoplosbaar. Ook de Verenigde Naties hebben zich ermee bemoeid. In Nederland valt dat niet goed. Bij ons leeft men nog in de overtuiging dat de VN is opgericht om andere landen te helpen en zo nu en dan de les te lezen. Wie een standje van de VN krijgt, hoeft geen sancties te verwachten. Dat is jammer want ik weet wel een oplossing. Men moet beide fronten, voor en tegen Zwarte Piet, de wind uit de zeilen nemen. Zwarte Piet is een kind van zijn tijd. De tijd van een schoensmeermoor met oorhangers is voorbij. Hetzelfde geldt voor het eeuwige slaafje. Voor zover er discriminatie te bestrijden valt, leidt heisa rond Pieter Mijn Knecht tot niets.

Mijn simpele voorstel is om Zwarte Piet te vervangen door Ouwe Piet (m/v). Onder ouderen heerst werkeloosheid en verveling die om nieuwe taken vraagt. Ze zijn gewend aan vooroordelen. Als grootouders of suikertantes hebben ze geleerd hun kleinkinderen met zachtheid te behandelen. Sinterklaas is dan genoodzaakt straffend op te treden. Ook Ouwe Piet kan de kinderen verrassen met een onalledaagse opkomst. Met de scootmobiel is veel mogelijk. Niet alleen vervoer van pakjes, maar ook vermakelijk stuntwerk. Ook Ouwe Pieten met rollators en geavanceerde wandelstokken kunnen de feestvreugde verhogen. Wel moeten we ervoor zorgen dat de verhouding mannen en vrouwen goed besproken wordt. Wat te doen met Sinterklaas! Die dient vervangen te worden door een dubbelgestalte, een leuk jong stel (m/v, v/v, m/m).

 

Hans Philipsen

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: