Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gestrand op Mars

Gestrand op Mars

Film: The Martian

Dood gewaand tijdens een hevige zandstorm, wordt astronaut Mark Watney in de film The Martian door zijn crew achtergelaten op Mars. Hij leeft echter nog, is gewond en bevindt zich op een plaats die ongeschikt is voor mensen om te overleven. Daar komt bij dat de eerstvolgende missie naar Mars pas over vier jaar aankomt. Kortom: hulp is ver weg en Watney is op zichzelf aangewezen.

Regisseur Ridley Scott maakte een paar sci-fi films, die vallen in de categorie ruimtehorror (Alien) of ruimtethriller (Blade Runner). Met The Martian maakt hij iets anders: een hoopvolle film die draait om samenwerking en veerkracht. De film volgt drie verhaallijnen: de pogingen van Watney om te overleven op Mars, het gedurfde reddingsplan van de crew en inspanningen van de beste wetenschappers op aarde om daarbij te helpen.

Voor dit groots opgezette verhaal verzamelde Scott een sterrencast, aangevoerd door Matt Damon als Watney. Die is bijna de hele film in zijn eentje op het witte doek te bewonderen en brengt die eenzaamheid met veel gevoel over. Voor de andere verhaallijnen trok Scott acteurs als Jessica Chastain, Sean Bean, Chiwetel Ejiofor en Jeff Daniels aan. Allemaal grote namen, die stuk voor stuk veel toevoegen aan de film. Enkel Chastain weet niet helemaal te overtuigen in de rol van Kapitein Lewis.

Het qua speelduur ietwat forse The Martian – de film duurt twee uur en twintig minuten – lijkt qua opzet misschien een zware en onrealistische film, maar het tegendeel is waar. Scott baseerde zich op het gelijknamige boek van Andy Weir, dat boordevol wetenschap maar ook humor zit. Het gevolg: een lekker lichte film die zelfs op de meest dramatische momenten niet zwaar aanvoelt. Scott heeft een knappe balans gevonden tussen de juiste hoeveelheid drama en humor.

Voor de film riep Scott de hulp van de NASA in om de boel zo realistisch mogelijk te maken. Enkel de storm die het geheel in beweging zet, kan in de echte ijle atmosfeer van Mars niet plaatsvinden. The Martian is verder visueel overdonderend. De shots op de rode planeet die de eenzaamheid van Watney benadrukken zijn uitzonderlijk mooi en passen zo in een BBC-natuurdocumentaire. Soms heb je van die films die een generatie inspireren tot iets groots. The Martian is misschien wel zo’n film en zou de mens wellicht een stapje dichter bij Mars kunnen brengen.

Jim Pedd, alumnus van Fasos en freelance filmjournalist

 

Zie hier het filmprogramma van Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)