Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

So happy together…

So happy together…

Film: 45 Years

Het verhaal: Het is vijf dagen voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate (Charlotte Rampling) en Geoff (Tom Courtenay). De laatste voorbereidingen worden getroffen: de muziek voor de openingsdans wordt gekozen (The Platters), de bloemist gebeld, de feestzaal geïnspecteerd. Dan arriveert een brief voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde Katya is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen waar zij in 1962 voor Geoffs ogen verongelukte. Het bericht zorgt voor een kleine aardverschuiving in de relatie van Geoff en Kate. Vijf dagen later is het de vraag of er überhaupt nog een huwelijk is om te vieren.

Een film die diep onder de huid kruipt, want:

- Hebben koppels die lang bij elkaar blijven een betere partnerkeuze gemaakt? Of hebben ze hun relatieproblemen simpelweg dieper begraven? Dat is slechts één van de vele interessante kwesties die aan de orde wordt gesteld in 45 Years. Voor koppels biedt de film explosief voer voor discussie na afloop: mag je geheimen voor elkaar hebben? Is vreemdgaan in gedachten ook vreemdgaan? En de vraag van één miljoen: zou je gelukkiger zijn geweest met een ander?

- 45 Years had kunnen ontaarden in een praatziek en melodramatisch toneelstukje, maar de film is juist heel verstild en ingetogen. Regisseur Andrew Haigh blijkt een meester in het registreren van kleine details. Zoals die ene o zo pijnlijke seconde waarin Kate plotseling ziet dat er in de feestzaal een schilderij van een besneeuwde bergtop hangt.

- Adriaan van Dis vroeg Charlotte Rampling ooit waarom ze nog nooit een gewone huisvrouw had gespeeld. “Zo zie ik er niet uit”, luidde Ramplings snedige antwoord. Met haar aristocratische uiterlijk is Rampling dan ook geen voor de hand liggende keuze voor de rol van Kate, een doodgewone vrouw uit de Britse middenklasse. De keuze voor Rampling blijkt desondanks een voltreffer.

Laat Kate en Geoff hun huwelijksmalheur zelf maar opsoppen, want:

- “Mensen die hun verjaardag vieren, hebben onvoldoende respect voor de vrije tijd van anderen”, hoorde ik een collega laatst zeggen. En dat geldt natuurlijk ook voor 45-jarige huwelijksfeesten. Als je ijdel genoeg bent om je 45-jarige huwelijksjubileum te vieren, dan verdien je ook gewoon een fikse vechtscheiding.

Het salomonsoordeel: The Platters wisten het al: “All who love are blind.” Het ingetogen huwelijksdrama 45 Years laat zien wat er gebeurt als opeens de blinddoek verwijderd wordt.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma van Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)