Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zet je promotor in het zonnetje

NEDERLAND. Het Promovendi Netwerk Nederland schrijft een wedstrijd uit voor de beste promotiebegeleider. “Je hoort veel negatieve verhalen, maar er zijn ook goede”, weet PNN-voorzitter Charlotte de Roon.

“Begeleiding is erg belangrijk voor een succesvolle promotie”, zegt De Roon. Dus kunnen promovendi hun steun en toeverlaat tijdens de lange weg naar het proefschrift opgeven voor The best supervisor of the year award van het PNN. “We willen met de award laten zien dat promotoren hun werk op allerlei verschillende manieren kunnen doen.”

Promoveren is niet makkelijk. Slechts één op de tien promovendi haalt de eindstreep binnen vier jaar, bleek dit voorjaar. Ze lopen vrijwel allemaal vertraging op en doen er gemiddeld steeds langer over om hun proefschrift af te ronden.

Een goede promotor heeft niet alleen oog voor de inhoud van het onderzoek, maar ook voor de promovendus, zegt De Roon. “Iemand die op tijd de stukken leest, afspraken nakomt en de verwachtingen helder maakt. Echt een mentor, dat waarderen promovendi.”

En wat nu als jouw begeleiding mijlenver verwijderd is van dat ideaal? “Probeer in eerste instantie een gesprek aan te gaan over je verwachtingen”, zegt De Roon. “We merken dat het daar vaak misgaat. Soms zijn hoogleraren gewend dat promovendi veel zelf doen, terwijl zij juist behoefte hebben aan wat maar begeleiding. Andersom komt natuurlijk ook voor.”

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)