Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rock bottom

Rock bottom

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ooit begon ik als European Law School-student aan mijn avontuur in Maastricht. Vanwege de acht maanden die ik daarvoor in Australië had doorgebracht verkoos ik de Engelstalige variant van de opleiding boven de Nederlandse. Een goed begin is het halve werk, maar door die keuze stond ik al snel 1-0 achter.

Toen mijn academische jaar slechts drie weken jong was, besloot ik de studieadviseur te vragen of ik een ‘transfer’ mocht maken naar de andere variant, omdat de Engelstalige mij niet beviel. De beste chef had een ruime drie weken nodig om te kunnen concluderen dat het geen optie was om te switchen naar de Nederlandstalige rechtenopleiding. Administratieve overwegingen hinderden mijn overgang: 2-0 achter. Nog steeds sta ik perplex over de eenentwintig dagen die moesten verstrijken voordat het inderdaad ‘te laat was om over te stappen’. Lange tijd heb ik gedacht dat ‘rock bottom’ wel van toepassing was op die situatie, want hoewel er geen naald, draad of andere voorwerpen aan te pas kwamen, voelde ik me enigszins genaaid.

Tijd heelt echter alle wonden: vandaag de dag vertoef ik in een van Europa’s mooiste steden, waar bijna iedere hoek van de straat meer historie bevat dan het complete landschap van Australië bij elkaar. Als zevenjarig knaapje gooide ik een stuiver in de Trevi-fontein zodat ik ouder en wijzer terug zou keren naar deze fantastische stad. En hier ben ik dan, in de Eternal City, Romeijn in de stad van de Romeinen, wonend in een straat die te boek staat als Via Gallia. Je hoeft geen doorgewinterd Asterix en Obelix-fan te zijn om de ironie daarachter te vinden.

Een semester lang sta ik ingeschreven bij Sapienza University, de grootste universiteit van Europa. Na weken van mailverkeer is inmiddels het academische jaar hier ook begonnen, maar heb ik nog steeds geen duidelijkheid van mijn Italiaanse studieadviseur of ik correct ingeschreven sta voor de vakken die ik wil volgen. Het deed me aan het bovengenoemde denken. Ik klap niet uit de school als ik zeg dat menig Romeins ambtenaar meer espresso’s drinkt dan werk verzet. Hoewel ik door deze ‘bottom’ misschien naast 30 ECTS pies, bestel ik gewoon nog een flesje wijn en ga ervan uit dat alles wel goed zal komen. ‘Je druk maken over die dingen levert je alleen maar grijze haren op’ zegt men hier. Voetje voor voetje komt men immers te Rome.

Romeijn Sadée

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)