Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wat je ziet ben je zelf

Wat je ziet ben je zelf

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Stan (22): “Ik erger me mateloos aan mensen die zichzelf in the spotlight zetten. In de onderwijsgroep voeren ze het hoogste woord en ze zijn ook nog eens de voorzitter van een vereniging. Wat moet ik met mijn ergernis?”

Ingrid: “Een mens is een mens door andere mensen”, verkondigde aartsbisschop Desmond Tutu. Inderdaad. Je bent wie je bent bij de gratie van de ander. Daar bedoel ik dit mee: we hebben allemaal verschillende kanten, bestaan uit diverse subpersonen. Als we geïsoleerd en afgezonderd van elkaar door het leven gaan, laten die subpersonen nauwelijks van zich horen. Het is juist door het contact met de ander dat ze zich roeren. Een voorbeeld. Zonder de medemens zou de pleaser in mij zich gedeisd houden want er zou simpelweg niemand zijn om het naar de zin te maken. Ook de rebel zou nooit op de voorgrond treden. Mijn rebelse kant neemt namelijk pas het roer over als iemand mij in een keurslijf probeert te duwen. Zo lang dat niet gebeurt, vaart de opstandeling in mij wel mee op mijn schip, maar ergens op de achtersteven of zelfs in de kajuit.

De clown is ook één van mijn subpersonen. Maar grootgebracht met het motto ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, heeft dit stuk weinig ruimte gekregen om zich te ontwikkelen. Clownesk gedrag van een ander kan mij dan ook ergeren, net zoals bij jou de stoom uit je oren komt als iemand zichzelf in de schijnwerpers zet. Ik vermoed dan ook dat deze kant van jou, laten we hem de performer noemen, diep verborgen zit in jouw kajuit. Waarschijnlijk werd dit soort gedrag je vroeger niet in dank afgenomen en heb je daarom deze subpersoon verbannen naar de krochten van je schip.

Experimenteer er eens mee en laat de performer af en toe eens aan het roer staan. Geef hem een beetje ruimte. Je zult je horizon verbreden en nieuwe zeeën bevaren. En omdat je nu weet dat er ook op jouw schip een performer - zij het een verwaarloosde - meevaart, zul je je minder ergeren aan soortgenoten. Dat wat je ziet in de ander zegt namelijk niet zo veel over de ander, maar des temeer over jezelf.

Ingrid Candel

 

Meer lezen over je subpersonen?

Brugman, K., Budde, J., & Collewijn, B. (2012). Ik ken mijn ikken. Ontdek anderen kanten van jezelf met Voice Dialogue. Thema: Zaltbommel.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: