Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Afvallen met zoet, bitter en umami

Afvallen met zoet, bitter en umami

In tegenstelling tot het heersende idee dat alleen calorierijke voeding een verzadigd gevoel oproept, toont een Maastrichtse studie aan dat een combinatie van drie calorievrije smaakstoffen – zoet, bitter en umami – ook de honger doet stillen.
Opgelet: ga niet overhaast de juiste ingrediënten kopen bij de supermarkt, want de smaakstoffen doen alleen hun werk als ze direct in de dunne darm worden ingespoten. De resultaten van deze studie onder vijftien proefpersonen zijn gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
“Hoewel afvallen niet onze opzet was, kunnen er in de toekomst wellicht capsules worden ontwikkeld ter ondersteuning daarvan”, vertelt arts-onderzoeker Mark van Avesaat van het MUMC die deze studie uitvoerde binnen het Top Institute for Food and Nutrition, een samenwerking van universiteiten en het bedrijfsleven.
Met de smaakpapillen op onze tong onderscheiden we vijf smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. De laatste is Japans voor ‘hartig’ en zit vooral in Aziatische producten, maar ook in bouillonblokjes, champignons en tomaten.
Drie smaakstoffen – zoet, bitter en umami – zijn voor het onderzoek gebruikt omdat behalve de tong ook de dunne darm deze ‘waarneemt’ en erop reageert. De darmen zenden namelijk via het centraal zenuwstelsel signalen uit naar de hersenen en vice versa.
Vijftien deelnemers kregen verschillende ‘behandelingen’ via een sonde in de dunne darm. Zo kregen ze de ene keer alleen water toegediend, een andere keer alleen zoet, bitter of umami en weer een andere keer een mix. De laatste, de mix van zoet, bitter en umami, had het grootste effect: het zorgde ervoor dat mensen minder aten van de voorgeschotelde warme maaltijd, zo’n 60 kilocalorieën minder, zegt Van Avesaat.
Maar wat is 60 kilocalorieën op een dagelijkse inname van tweeduizend? En is een proef met 15 mensen niet erg weinig? Van Avesaat: “We hadden van tevoren berekend hoeveel deelnemers we nodig hadden voor een significante uitkomst. En wat de 60 kilocaloriëen betreft: nee, dat is zeker niet veel, maar we weten nu wel dat je door deze calorievrije smaakstoffen verzadigd raakt."

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)