Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nog lang niet uitgekeken op Napoleon

Nog lang niet uitgekeken op Napoleon

Photographer:Fotograaf: C.H. Beck Verlag

MAASTRICHT. Een Pools-Britse graaf met een ongeëvenaard oog voor detail en een levendige belangstelling voor het lot en de rol van gewone mensen in de loop van de geschiedenis: afgelopen dinsdagavond gaf historicus Adam Zamoyski (1949) op uitnodiging van Studium Generale een lezing in de aula van de Minderbroedersberg.

Een stampvolle zaal, ook zonder dat er veel ruchtbaarheid aan het evenement was gegeven. Beroemd is hij vooral door zijn werken over het Europa van rond 1800: de fatale Russische veldtocht van Napoleon in 1812, en het vervolg daarop, de ondergang van Napoleon en het Congres van Wenen (1815) dat de Europese orde voor zo’n honderd jaar vastlegde. Maar de man heeft een minstens zo interessante persoonlijke levensloop als de onderwerpen waar hij over schrijft: kind van een Poolse graaf en prinses die in 1939 hun vaderland verlieten na de invasie door Duitsers en Russen, en die in ballingschap bleven toen de Russen het land na de Tweede Wereldoorlog overnamen. Zamoyski groeide op in Londen waar hij op school bekend stond als “de Pool”, zo vertelt hij na de lezing in café Tribunal. “Niet dat ik een buitenstaander was”, zegt hij, maar toen hij in de jaren 1960 eindelijk voet aan de grond zette in het land van zijn voorvaderen, die daar eeuwenlang een prominente politieke rol hadden gespeeld, was hij blij verrast dat hij zijn naam eens een keer niet hoefde te spellen.

Ook tijdens deze lezing over het Wener Congres weet Zamoyski de soms ranzige details van het diplomatieke spel te combineren met weidsere vergezichten over bijvoorbeeld de ideologische motieven (of voorwendsels) van de toenmalige grootmachten: Europese edelen die hun vrouw als bijslaap aanbieden om van de machtigen der aarde iets gedaan te krijgen, naast het gemarchandeer met landen en territoria. De Russische tsaar dit? Dan de Pruisen dat, en dat alles onder het mom van een nieuwe legitimiteit en moraliteit die bij Napoleon ontbroken zou hebben.

De Franse keizer blijft Zamoyski fascineren. Zijn volgende project is, hij zegt het met een ironische ondertoon, een biografie. “Dan kun je zeggen, alwéér een? Ja, want de meerderheid van de Napoleon-biografieën is Frans en daar heeft men moeite om afstand te nemen van zijn grootheid, of ze komen uit de Angelsaksische wereld waar historici het omgekeerde doen. Ik ga me meer concentreren op hoe de man gevormd is, de boeken die hij in zijn jeugd las, de invloeden die hij onderging.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)