Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Keer het om

Keer het om

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Patricia (23): “Mijn moeder toont weinig interesse in mij. In plaats van alleen maar over zichzelf te praten, zou ze meer belangstelling voor mij moeten hebben. Hoe krijg ik dat voor elkaar?”

Ingrid: Er zijn slechts twee problemen, las ik ooit ergens. Óf er is iets wat je niet wilt, óf je wilt iets wat er niet is. Dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht, maar toch zit er iets in. Jij hebt een probleem, omdat je belangstelling van je moeder wilt. En die is er niet.

Er spookt een gedachte of verhaal door je hoofd dat spanning veroorzaakt. Het verhaal dat je moeder meer interesse in jou moet hebben is een drama dat jouw brein creëert. Als je in dit verhaal gelooft – en dat doe je blijkbaar – raak je geïrriteerd en wordt het beeld dat je van je moeder hebt troebel. De persoon die zij werkelijk is, met haar tekortkomingen maar ook met haar kwaliteiten, kun je niet meer zien.

“Keer het om”, stelt de Amerikaanse auteur Byron Katie. Maak je los van je verhaal en onderzoek of het tegenovergestelde van wat je denkt ook waar kan zijn. Daar is moed voor nodig. Dus, Patricia, ik moet meer interesse in mijn moeder hebben, zou dat ook waar kunnen zijn? Bedenk voorbeelden van momenten waarop dit waar was. Heb je wel echt naar haar geluisterd toen ze je laatst uitvoerig vertelde over het etentje bij de buren? En heb je wel doorgevraagd toen ze het had over het weekendje weg met haar zus? Keer het om. Dat kan ook nog op een andere manier: ik moet meer interesse in mezelf hebben. Snijdt dat ook hout? Ik denk van wel, want als jij meer interesse in jezelf had - goed voor jezelf zou zorgen of hoe je dit dan ook wilt zien -, zou je de belangstelling van je moeder niet zo hard nodig hebben.

Het onderzoeken van de omkeringen duwt je uit de slachtofferrol en dwingt je om het heft in eigen handen te nemen. Het verbeter-de-wereld-begin-bij-jezelf-idee. In het kader van de leertherapie die ik voor mijn opleiding volgde, keerde ik zelf een week lang al mijn stresserende gedachten en oordelen om. Over mijn vader, moeder, ex-en, partner en zoonlief. Het viel niet altijd mee te ontdekken dat ik, de spreekwoordelijke pot, de ketel verweet dat hij zwart zag. Het heeft me milder gemaakt. Een ander positief resultaat van het onderzoeken van al die omkeringen is dat ik niet meer strijk (ik heb een hekel aan strijken). Het hoeft niet meer. De omkering van ‘ik moet strijken’ bleek voor mij namelijk net zo waar te zijn.

Ingrid Candel

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: