Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rouw en liefde

“Kinderen moeten je niet troosten; daar zijn ze niet voor gemaakt en dat kunnen ze ook helemaal niet.” Honingjagers, het laatste deel van een drieluik van theaterduo Wittenbols Schrijft, Ligthert Regisseert zit vol met dit soort opmerkelijke, geestige en ontroerende uitspraken, waarmee vader Frans de relatie met zijn kinderen op scherp zet. De 75-jarige Frans heeft net zijn vrouw verloren. Hij vindt troost bij de 37-jarige wijkverpleegkundige Donna. Er ontstaat ‘iets’ tussen de twee. Wat dat ‘iets’ precies is, daar zijn ze zelf ook niet helemaal uit. Zoon en dochter vinden het in ieder geval maar niks en spreken dat ongenoegen geregeld uit.

Het onderwerp is interessant – nieuw geluk ten tijde van rouw en afgunstige kinderen die elk hun eigen problemen hebben (zijn vrouw kan niet zwanger worden, haar man wil haar verlaten) – de tekst zit vol mooie vondsten. Toch wil het stuk niet echt van de grond komen.

Dries Smits speelt de rol van oude weduwnaar overtuigend, maar wordt overschreeuwd door de kinderen, die wel erg veel aandacht vragen. Donna (Astrid van Eck) vormt een mooi contrast met de oude man, maar kijkt te veel het publiek in. De verschillende speelstijlen zorgen ervoor dat de spelers elkaar kwijtraken. Daarbij ligt er erg veel nadruk op de negatieve en egocentrische trekken van de karakters, waardoor de subtiliteit – in de tekst juist zo aanwezig – in het spel ver te zoeken is.

Bijvoorbeeld als de kinderen het dagboek van vader lezen. Het verdriet van de oude man is op elke pagina te vinden en raakt een gevoelige snaar bij het publiek. Jammer dat de kinderen ook dan weer alleen met hun eigen ego’s bezig zijn.

Astrid van Eck redt de voorstelling bijna met een prachtige monoloog over liefde en eenzaamheid, maar het is niet genoeg om deze regie van Ligthert en tekst van Wittenbols tot een hoger niveau te tillen.

 

Marlien van Liempt

 

Honingjagers van Wittenbols Schrijft, Ligthert Regisseert speelt 27 februari om 20.30 uur in de AINSI in Maastricht.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)