Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hart en ziel op vier

Hart en ziel op vier

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Radiozender NPO4 helpt de luisteraar deze hele week van maandag 12 tot en met vrijdag 16 oktober van 07.00 tot 19.00 op gevoelige wijze de herfst in. De luisteraars konden wekenlang zolang de zon nog scheen, hun favoriete compositie aanmelden voor de Hart&Ziel Lijst. Volgens het jaarlijks weerkerend motto: “Ik deel mijn verhaal bij de mooiste klassieke muziek met jou.” 25 duizend personen hebben aan deze internetverkiezing deelgenomen. Van maandag tot en met vrijdag klinken nu de top driehonderd werken. Ik heb de vrijheid genomen dit stukje pas deze week in te zenden. Ik zou niet op mijn geweten willen hebben dat de lezer zich bij het vallen van de bladeren de volle zestig uur blootstelt aan de diepe gevoelens van zijn medemensen. 

De eerste uren van de maandag heb ik opgeofferd om na te gaan of ook dit jaar sereniteit, ernst en sentiment overheersen. Geserveerd op een bedje van treffende herinneringen. Een oude dame prees het langzame deel van een pianosonate van Schubert aan met zowel een beroep op een jeugdliefde van heel vroeger als met de mening van Reinbert de Leeuw dat het thema verwant was met, geloof het of niet, Erbarme dich uit de Matheus Passie van Bach. Een volledig orkest zorgde er voor dat ik bij het ontbijt moest luisteren naar Dodeneiland van Rachmaninov. Vrolijke keuzes waren er gelukkig ook. Een Bijna Bekende Nederlander beval een opgewekt doordenderend stukje barokmuziek aan. Mede omdat was aangetoond dat rozen daarvan beter gaan groeien.

Zoveel is zeker: zomaar een moppie muziek mag niet. Vaste ingrediënten zijn A. langzame muziek in mineur, B. een betekenisvolle tekst of titel en C. een treffende herinnering. De Matheus Passie van Bach (1) en het Requiem van Mozart (2) voldoen aan de kenmerken. Dat ze zo hoog eindigen komt ook doordat duizenden leden van zangkoren elk jaar deze werken ten gehore brengen. Dat tikt lekker aan in een internetverkiezing. Tegelijk bevestigt de uitkomst de cultstatus van deze werken. Ik ben blij met de nummer drie van dit jaar: de symfonie Uit de Nieuwe Wereld van Dvorak (spreek uit als Dworsjaak). Het Fries Jeugdorkest zou een actie op touw hebben gezet om deze weergave van Dvoraks verblijf in de Verenigde Staten aan de top te brengen. Volgend jaar ga ik ook stemmen op Dvorak. Daar zullen al die koorleden van opkijken. Internetverkiezingen zijn er om gemanipuleerd te worden.

Hans Philipsen

Hans Philipsen is oud-rector van de Universiteit Maastricht

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: