Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onderwijs gaat door, ook in oorlogstijd

Onderwijs gaat door, ook in oorlogstijd

Photographer:Fotograaf: Geraldine Beaujean

UM werkt samen met hogeschool in Jemen

MAASTRICHT/JEMEN. Wat doe je als je samenwerkt met een hogeschool in een land waar een oorlog uitbreekt? Als een aantal van je studenten de stad uitvlucht en onderduikt bij familie en vrienden, en de decaan, op studiereis in Maleisië, zijn eigen land niet meer in kan? Dan ga je door, zo goed en zo kwaad als het kan.

Het is het verhaal van de faculteit Health Medicine &Life sciences, om precies te zijn SHE Collaborates (onderdeel van de UM graduate School of Health Profession Education) dat een paar jaar geleden ging samenwerken met High Institute of Health Sciences (HIHS) in de hoofdstad Sana’a in Jemen. Een van de armste landen ter wereld dat wordt omringd door het rijke Saoedi-Arabië, Oman, de belangrijke vaarroute Golf van Aden en de Rode Zee.

HIHS (hoofdvestiging in Sana’a, tien nevenvestigingen in het land) leidt al sinds tientallen jaren meer dan de helft van de Jemenitische verpleegkundigen en verloskundigen op. Rond 2010 besluit de school dat hun verpleegkundeopleiding aan een revisie toe is. Oftewel: de kennis van docenten vraagt om een grondige update en uitbreiding. Bovendien is er behoefte aan een studie Health Information Management, aan afgestudeerden die niet alleen betrouwbare data over de stand van de Jemenitische gezondheidszorg boven tafel kunnen halen, maar ze ook kunnen interpreteren en er conclusies aan kunnen verbinden voor toekomstig beleid, vertelt Geraldine Beaujean, directeur van SHE Collaborates en projectleider.

De UM krijgt de opdracht. De goede naam van de Maastrichtse universiteit - opgebouwd tijdens een project in Oost-Jemen, in Mukalla waar het probleemgestuurd onderwijs bij een medische school werd ingevoerd – doet zijn werk, aldus Beaujean. De UM heeft echter niet alle expertise in huis en roept de hulp in (voor verpleegkunde) van Zuyd Hogeschool, en – met name voor Health Information - die van de bevriende Keniaanse Moi University , Soedanese Ahfad University en de Egyptische Suez Canal University. Allemaal oude bekenden.

De start is “voortvarend”, klinkt het in Maastricht. Al snel staan twee masteropleidingen in de steigers die de huidige docenten van HIHS moeten (bij)scholen op het gebied van óf verpleegkunde óf Health Information. Maar dan, het is 2011, breekt de oorlog uit en moet president Saleh zijn biezen pakken. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is onverbiddelijk: de samenwerking met Jemen moet stoppen tot nader order. “Nederland wilde op die manier druk uitoefenen. We hebben nog wat gemaild, maar geen geld gestuurd. Na een jaar, in april 2012, konden we weer door met ons project. Tot in het begin van dit jaar het conflict weer verhevigde, de president, premier en het hele kabinet aftraden, de Houthi-rebellen de macht overnamen en een internationale coalitie onder aanvoering van Saoedi-Arabië vervolgens besloot de stellingen van de rebellen aan te vallen.” Ook de HIHS viel in handen van de Houthi’s.

“Wij hebben in samenwerking met Nuffic onze minister Ploumen – met succes - geadviseerd om het project te laten doorgaan”, zegt Beaujean. “Als je nu stopt werkt dat zo demotiverend. Onze collega’s daar hebben juist alle ondersteuning nodig. Ze zeggen ook zelf: ga door, in deze chaos is de link met Nederland en de buitenwereld nodig om hoop te houden op een betere toekomst.” En dus gaan de UM en de partners door met het geven van supervisie aan de masterstudenten. “Begin dit jaar hadden we nog een bijeenkomst in Istanbul. Wij konden toen zelf al niet meer naar Jemen reizen, zij mochten nog wel naar het buitenland. Daar hebben we module zeven afgerond en een start gemaakt met module acht: het schrijven van een scriptie aan de hand van een eigen onderzoek.” Sindsdien zijn de in totaal dertig master studenten (veertien verpleegkunde, zestien Health Information) in de weer met het verzamelen van data en de analyse daarvan. Sommigen – onder anderen zij die lid zijn van de oppositie - zijn gevlucht naar familie of vrienden op het platteland, weet Beaujean. Alle contact gaat via Skype en mail. Sommigen moeten twee uur lopen naar een internetpunt dat in de lucht wordt gehouden door zonne-energie. “De situatie voor hen is erg moeilijk, gelukkig is niemand gewond geraakt, vermoord of ontvoerd. Het is voor ons begeleiders ook zoeken. Je hoort van de een dat zijn neef is opgepakt, de ander heeft een vriend verloren. Toch moet je ook vragen wat ze met je feedback hebben gedaan. Dat willen ze zelf ook. ‘Ga door’, zeggen ze, ‘het is moeilijk hier, maar wij willen vooruit!’”

 De Jemenitische projectmanager (“een vrouw, dat is heel bijzonder in Jemen”) hield in het begin moedig stand en bleef op haar post in Sana’a. “Op een dag Skypte ik met haar en zag naast haar bureau een rebel staan met een uzi. De Houthi’s wilden weten hoeveel geld er nog was in Maastricht. Niet dat ze ook maar iets kregen. Inmiddels is de school bijna uitgestorven, want ook veel studenten zijn vertrokken naar hun families buiten de stad. Onze projectmanager is uiteindelijk gevlucht, maar coördineert vanaf een nieuw adres nog steeds de dertig studenten.”

De decaan van de hogeschool zat in Maleisië om zijn proefschrift af te ronden toen dit voorjaar de grenzen dicht gingen. “Hij zit er nog steeds, wacht op de datum voor zijn promotie. Teruggaan heeft geen zin nu de Houthi’s de school bezetten.”

Officieel sluit het project op 31 december 2015. “We hebben nog geld over omdat we vanaf maart veel minder hebben kunnen doen. We hebben plannen om de scriptieverdediging in Maleisië te laten plaatsvinden met daaraan gekoppeld nog een onderwijskundige workshop en de diploma-uitreiking. Natuurlijk is dat duur, die reis voor meer dan dertig mensen, maar het slotakkoord is heel belangrijk. En dan maar hopen dat in september 2016 de nieuwe studenten kunnen instromen. Dat zou fantastisch zijn.”

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)