Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Glutenvrij daten

Glutenvrij daten

Film: The Lobster

Het verhaal: In de dystopische wereld van The lobster is het niet toegestaan om als single door het leven te gaan. Alleenstaanden worden opgepakt en naar het Hotel gebracht, waar ze 45 dagen de kans krijgen om een partner te vinden. Als dat niet lukt, worden ze getransformeerd in een dier naar keuze en vrijgelaten in het Bos. Dat is tevens de plek waar de Loners zich schuilhouden, een clandestiene groep van fundamentalistische vrijgezellen die zich tegen de koppeldictatuur verzet. David (Colin Farrell) is recent in het Hotel gearriveerd, maar lijkt weinig amoureuze vorderingen te maken. Als hij verliefd wordt op een Loner (Rachel Weisz), besluit hij te ontsnappen.

Een beetje vreemd, maar wel lekker, want:

- De Griekse filmmaker Yorgos Lanthimos is dankzij films als Dogtooth en Alps uitgegroeid tot het boegbeeld van de Griekse Weird Wave, een groep(je) Griekse filmmakers met een verrukkelijk absurdistische en desoriënterende kijk op de menselijke soort. Misschien niet vreemd dat in een land waar de bevolking één keer per maand naar de stembus gaat, het surrealisme welig tiert. Lanthimos is trouwens zijn geboorteland ontvlucht: hij woont inmiddels in Londen en met The lobster levert hij zijn eerste Engelstalige film af.

- Lanthimos geeft de kijker alle ruimte om zijn film zelf te interpreteren. Is The lobster nou een briljante allegorie over de oppervlakkigheid van online dating, waar je al snel een match hebt gevonden als je allebei houdt van verre reizen? Een afrekening met de opvatting dat je pas geslaagd bent in het leven als je een vaste partner hebt gevonden? Een ironische kijk op de narcistische aspecten van de liefde?

- Colin Farrell is dit keer eens geen machoheld, maar een kwetsbare eenzaat met een onappetijtelijke pens en het soort snor dat ook de bovenlip van onze gouverneur siert.

Geen cent meer voor die Grieken, want:

- Het eerste uur van The lobster is zwartkomisch en aangenaam ontregelend, maar zodra de film van het Hotel naar het Bos verkast, lijken de ideeën helaas op.

- De werkelijkheid is misschien nog wel curieuzer dan Lanthimos ons wil doen geloven. Zo kwam ik tijdens de research (ahum) voor deze recensie een datingsite tegen voor singles die op zoek zijn naar een glutenvrije partner. Als je denkt dat ik dit heb verzonnen, surf dan snel naar www.glutenfreesingles.com.

Het salomonsoordeel: The lobster weet de belofte van de verrukkelijk absurdistische premisse niet volledig in te lossen.

 

Zie hier het filmprogramma van Lumière en Euroscoop

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)