Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het mag, maar het hoeft niet

Het mag, maar het hoeft niet

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

De dag van het verslag van de onderzoekcommissie aangaande het neerstorten van de MH-17 in juli 2014. Eindelijk de feiten, voor zover ze vallen vast te stellen. Het rapport gaat over wat er is gebeurd. Wie het heeft gedaan zal - zo mogelijk - het Openbaar Ministerie uitzoeken. De feiten zijn gruwelijk genoeg. Driehonderd mensen die geen idee hebben wat hun zal overkomen, sterven binnen tien seconden boven Oekraïne. De presentatie van het rapport was zakelijk, waardig, wat je noemt matter of fact. Inclusief het weer opgebouwde deel van de romp van het vliegveld.

Dat pers, radio en televisie daar veel aandacht aan besteden, ligt voor de hand. Elke keer opnieuw raak ik verbijsterd door de overkill aan mensen en communicatieve bewapening van de dames en heren van de media. Al aan het begin van de uitzendingen hoorde ik commentaar op het begrijpelijk verzoek om de nabestaanden niet lastig te vallen voordat ze inhoud van het rapport wisten. Eén reporter kreeg toch iemand aan het praten. Vele uren later hadden ook deskundigen onder wie de oud-piloot Baksteen, ministers, Kamerleden, buitenlandse correspondenten ruimschoots hun zegje kunnen doen. Persoonlijk ben ik geen liefhebber van een stevig robbertje publieke POPOVVVV, Praten Over Praten Over Voetbal Vliegtuigongelukken en Verschrikkelijke Verschijnselen. Het hoeft niet, maar het mag helaas wel.

Naarmate de dag vorderde kwamen de nabestaanden vaker aan het woord. Een man kwam lang aan het woord over zijn verdriet, zijn woede, zijn verwarring over het verlies van zijn dochter. Hoe hij het uitschreeuwde! Dat hij niet wist wat hij moest geloven. Zeker niet dat van die tien seconden. Zijn familieleden stonden er bedremmeld bij. Verdriet en woede kunnen een grens overgaan die wat mij betreft in de directe openbaarheid beter gemeden kan worden. Ik ga dat niet zeggen. Tenslotte zijn die arme journalisten nogal gevoelig op dit punt. Maar toch: het mag, maar het zou niet hoeven.

Wat op die maandag ook niet hoefde, was het informele optreden van onderzoeksleider Joustra. Na in functie overtuigend te hebben uitgelegd dat de vraag wat er is gebeurd een andere is dan de strafrechtelijke vraag naar wie het heeft gedaan, gaf hij aan de publieke keukentafel toe dat de daders in het pro-Russische kamp in Oekraïne gezocht moesten worden. Dat hoefde hij niet te zeggen. Overbodig, onhandig. Híj mag dat niet.

Hans Philipsen

 

        

Hans Philipsen is oud-rector van de Universiteit Maastricht

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)