Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

The Student Hotel: zorgen binnen politiek en Maastrichtse hotelbranche

The Student Hotel: zorgen binnen politiek en Maastrichtse hotelbranche

Photographer:Fotograaf: De nieuwste vestiging van The Student Hotel, Amsterdam-Centrum/ Kasia Gatkowska.

MAASTRICHT. ​Van de 378 kamers in The Student Hotel, gepland in het Eiffelgebouw op de kop van de Boschstraat, mogen er gemiddeld maximaal 98 kamers per jaar worden verhuurd als hotelkamer. De meerderheid dient voor het verblijf van studenten. Dat schrijft het Maastrichtse stadsbestuur aan twee politieke partijen, het CDA en de Maastrichtse Volkspartij, die zich zorgen maken over de concurrentie met bestaande Maastrichtse hotels.

The Student Hotel, ook gevestigd in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en binnenkort in Eindhoven en Groningen, hanteert een bijzondere formule: studenten krijgen voor langere of korte termijn een gemeubileerde accommodatie aangeboden met full service: 24-uurs beveiliging, fitness, bibliotheek, schoonmaak, wasserette en zelfs een eigen fiets.
Hoewel het project in Maastricht nog door de vergunningenfase moet, klinkt er binnen de politiek en de Maastrichtse hotelbranche al wekenlang kritiek.
Half augustus schreef de Maastrichtse Volkspartij aan betrokken wethouder Gerdo van Grootheest: “Is het College ermee bekend dat in de vestigingen van TSH in Amsterdam-West en Amsterdam-Centrum, Rotterdam, Den Haag en Luik de facto nauwelijks studenten verblijven en indien deze zich aanmelden aldaar te horen krijgen dat er geen plaats meer is en vervolgens de betrokken kamers per nacht worden verhuurd?” Het CDA plaatst eveneens vraagtekens bij het concept – past deze binnen de zogeheten Hotelnota, willen ze weten. Maastricht heeft een Hotelnota omdat er een overaanbod van hotelkamers is. Alleen nieuwe hotels die ‘iets toevoegen’ worden toegelaten.
Volgens het stadsbestuur past The Student Hotel wel degelijk binnen dit beleid. “Er is hier sprake van een bijzonder concept voor Maastricht. Dat bevat een combinatie van diverse functies en voorzieningen (met een beperkte rol voor de hotelfunctie voor kort verblijf tot vier weken).”
Er zullen maximaal 98 kamers gemiddeld op jaarbasis kunnen worden verhuurd. Dit betekent waarschijnlijk in de praktijk dat er tijdens het academisch jaar voornamelijk studenten te gast zijn, terwijl er in de zomer meer kamers leeg staan en dus aan toeristen kunnen worden verhuurd.
De politieke partijen CDA en Maastrichtse Volkspartij vinden de antwoorden van het stadsbestuur “onnauwkeurig en suggestief”. Zij menen dat The Student Hotel wel degelijk mikt op hotelgasten. "Dit is een 100 procent commerciële exploitatie en zeker niet of nauwelijks gericht op studenten en nog minder gericht op langdurig verblijvende studenten.” 

Voordat de oude Sphinxfabriek, een rijksmonument, een gedaanteverwisseling ondergaat, zal het casco worden opgeknapt. Een nieuw dak, nieuwe trappen, lift, elektra, riolering, et cetera, vertelt Erwin Gerardu, adviseur communicatie Belvédère Maastricht. De kosten van de opknapbeurt komen voor rekening van de gemeente (Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij BV): zo’n 20 miljoen euro. The Student Hotel zal zelf opdraaien voor de metamorfose, geraamd op 17 à 18 miljoen. Daarnaast sluit de gemeente een erfpachtovereenkomst van 75 jaar met The Student Hotel.
In zestig procent van het Eiffelgebouw wordt het studentenverblijf gevestigd, met kamers vanaf 16 vierkante meter voor verschillende doelgroepen. Permanent verblijf is niet mogelijk. Studenten kunnen maximaal twaalf maanden, maar ook een of twee semesters blijven (tien maanden) of korter, bijvoorbeeld vijf weken. De prijzen voor de kamers in Maastricht zijn nog niet vastgesteld, laat The Student Hotel weten.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2016-06-04: Kitty Nuyts
Wij zijn heel erg blij met het studentenhotel dat op de Boschstraat komt. We hadden nog liever gezien dat het ook voor Nederlanse studenten was en niet alleen voor buitenlandse en niet alleen kort verblijf. Dat het niet helemaal als studentenverblijf maar ook voor gewine hotelgasten wordt gebruikt vinden we een gemiste kans.
Kitty Nuyts
liberale Partij Maastricht

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)