Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hij betrekt jongeren zelf bij de ontwikkeling van de zorgprogramma’s ”

“Hij betrekt jongeren zelf bij de ontwikkeling van de zorgprogramma’s ”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/Simone Golob

Therese van Amelsvoort geïnspireerd door Pat McGorry

In de wereld van de geestelijke gezondheidszorg geldt: wie innovatie zegt, zegt Pat McGorry. De Australische psychiater hervormde in eigen land de zorg voor jongeren en was een vroege pleitbezorger het stageringssysteem – een ziekte indelen in verschillende stadia. Dat maakt hem de inspiratiebron van Therese van Amelsvoort, bijzonder hoogleraar transitiepsychiatrie.

Jongeren van rond de achttien zijn psychisch kwetsbaar, zegt Therese van Amelsvoort: “driekwart van alle psychische ziekten ontstaat voor het 25e levensjaar.Ze moeten een diploma halen, gaan het huis uit, staan voor het eerst financieel op eigen benen en dat terwijl de hersenen nog volop ontwikkeling zijn.” En precies op dat moment moeten ze switchen van hulpverlener, omdat ze van jeugdzorg naar volwassenenzorg overgaan.

Pat McGorry bracht daar in Australië verandering in door de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren te hervormen. “Hij is van oorsprong een psychose-onderzoeker, net als ik. Hij had daarin al een reputatie opgebouwd, maar besloot zijn klinische ervaring te gebruiken voor een hervormingsvoorstel alle jongeren.”

McGorry haalde niet alleen de knip bij achttien jaar weg en verschoof ‘m naar 25, om zo meer continuïteit te creëren, hij maakte de zorg ook laagdrempeliger. “Jongeren zoeken vaak geen hulp, ze schamen zich voor hun problemen”, vertelt Van Amelsvoort. “In Australië zijn er jongerencentra waar je kunt binnenlopen zonder meteen gemedicaliseerd te worden. Gewoon voor een kopje koffie en een gesprek. Ook betrekt McGorry jongeren bij de ontwikkeling van de zorgprogramma’s. Ze kunnen heel goed aangeven wat ze willen. Geen eindeloze sessies, maar korte gesprekken bijvoorbeeld, met iPads.”

De lage drempel heeft nog een ander voordeel: problemen kunnen aangepakt worden voordat ze uit de hand lopen. “Vroege interventie helpt om schade op de lange termijn te voorkomen. McGorry denkt vanuit een stageringsmodel; een ziekte is op te delen in verschillende stadia. Dat was bij lichamelijke ziekten als kanker al heel normaal, maar voor de psychiatrie was het nieuw. Een vroeg stadium hoeft minder intensief behandeld te worden dan een later stadium. Daardoor is de methode kostenbesparend. Dat spreekt bestuurders erg aan.”

McGorry’s ideeën over de jongeren-ggz verspreiden zich langzaam over de rest van de wereld. “Ik probeer in Nederland er mensen voor warm te laten lopen. Ik geloof erg in die continuïteit rond het 18e levensjaar”, zegt Van Amelsvoort. “In februari organiseren we hier in Maastricht samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een symposium over dit onderwerp. Er is een dag voor beleidsmedewerkers en bestuurders en een dag voor ggz professionals. McGorry komt op beide dagen spreken.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)