Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Reizen

Reizen

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Jeffrey (23): “Ik heb steeds meer weerstand tegen het keurslijf waarin mijn studie en de samenleving mij duwen. Daarom overweeg ik met alles te stoppen en te gaan backpacken. Is dat een goed plan?”

Ingrid: In het televisieprogramma Ik vertrek zien we Nederlanders die hun geluk in het buitenland beproeven. Zo begonnen Paula en Peter een natuurcamping in Denemarken en namen Bart en Christa een Frans hotelletje over. De reden voor zo’n stap is vrijwel zonder uitzonderling behoefte aan meer rust en tijd voor elkaar. De kijker ziet echter hoe de gelukzoekers tegenslag na tegenslag te verwerken krijgen, de     hele dag van hot naar her rennen of uiteindelijk de kost verdienen als postbode. Toch zeggen ze allemaal steevast dat ze dit jaren eerder hadden moeten doen. Kunnen we dan maar beter hun voorbeeld volgen en huis en haard verlaten? Nee. Wat mij betreft is dit een mooi voorbeeld van cognitieve dissonantie. Dit is een psychologische term voor de discrepantie tussen denken - deze stap hadden we nooit moeten zetten - en doen – volhouden, blijven. De emigratie heeft immers veel gekost en alle Nederlandse schepen zijn verbrand. Die discrepantie zorgt voor spanning. Je mening herzien en roepen dat je dit veel eerder had moeten doen, is dan de oplossing. Je rechtvaardigt je gedrag. Spanning weg.

Emigreren of backpacken, het is geen voorwaarde om het leven te leven dat je graag wilt. De vraag is waar je naar op zoek bent en of het echt nodig is daarvoor de wijde wereld in te trekken. Je studie opgeven, het winnen van de postcode loterij of een vakantiehuis in Spanje leiden niet per definitie tot een beter bestaan. Als er in jou namelijk iets wringt, dan neem je dat met je mee. Waar je ook gaat. Ik ben ervan overtuigd dat je ook nu, terwijl je studeert, meer op basis van je verlangen of waarden kunt leven. Wat daarvoor nodig is, is niet een wereldreis maar een innerlijke reis, zodat je een antwoord vindt op de vraag wat er voor jou toe doet en hoe je daarvan meer in je leven kunt krijgen.

 

De Perzische soefist Shams Tabrizi (1185-1248) verwoordde het mooi in één van zijn 40 regels van de liefde, een soort levenslessen: ‘Wat je bestemming ook is, zorg dat je van elke reis een innerlijke reis maakt. Als je van binnen reist, bereis je de hele wijde wereld en nog verder.’

 

Ingrid Candel      

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: