Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Evolutionaire mafkezen”

“Evolutionaire mafkezen”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

We leven in moeilijke tijden. Zo nu en dan valt er wat te lachen. Nederland wordt eindelijk op waarde geschat door China. Koning Willem-Alexander moest er aan te pas komen om de Volksrepubliek te bewegen Nederland twee panda’s te schenken. België heeft ze al jaren. Schenken is overigens niet het goede woord. Het betreft leasepanda’s. Te zijner tijd moeten ze terug. Elk jaar betalen we voor de gift. Voorts bouwen we een specifieke leefomgeving voor onze tijdelijke gasten. Elk jaar vreten ze drie voetbalvelden bamboestengels op, geteeld door een gespecialiseerd bedrijf. Wat krijgen we straks te zien? Twee beren in zwart en wit, vermomd als onweerstaanbare knuffels. De reuzenpanda is al tientallen jaren de achgossie-mascotte van het Wereldnatuurfonds. Menige ouder heeft onder dwang van de kinderen zich tot onverantwoorde uitgaven laten verleiden. Een paar weken geleden heb ik Duitsland beschreven als de leidende soft power van onze wereld. China kan er ook wat van. Pandadiplomatie noemen politici de wonderlijke gulheid van de Chinese machthebbers.

De reuzenpanda is niet alleen het prototype van een knuffel. De hooggeleerde bioloog Jelle Reumer deed in zijn zaterdagse rubriek in Trouw een verhelderend boekje open. Volgens hem is de panda een “evolutionaire mafkees”. Het is een roofdier dat je beter niet kunt knuffelen. Hij eet geen vlees, wel bamboestengels zo stevig als de hengels en tuinstokken van vroeger. De bamboebossen waarin hij leeft, zijn aan het verdwijnen. De paar honderd overgebleven dieren doen helemaal niets om zich aan de veranderende omstandigheden aan te passen. Ze hangen vadsig rond met een stengel in hun bek. Ze dollen wel wat met elkaar als het zo uitkomt. De vrouwtjes zijn twee (2!) dagen per jaar vruchtbaar. Ook dan blijven de mannetjes rondlummelen. Reumer heeft gelijk: hier is werk aan de winkel voor Charles Darwin. We laten ze toch niet op hun gemakje uitsterven.

Reumer zet de knuffelpanda’s af tegen een aantal soorten dat wel weet hoe overleefd kan worden. Ratten, muizen en mensen noemt hij. Mensen? Ik weet het zo net nog niet. Mensen maken weinig werk van het milieu van de eigen planeet. Als ze de kans krijgen hangen ze ook behoorlijk vadsig rond. Veel vrouwen halen de twee dagen vruchtbaarheid per jaar niet eens. Aan seks doen we wel, maar zonder voortplantingsbeleid kunnen we niet. In China niet, in Europa niet. Over evolutionaire mafkezen gesproken.

Hans Philipsen

 

        

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de Universiteit Maastricht

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: