Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Jackpot gevallen in Abbottabad

Film: Zero Dark Thirty

Het verhaal: Een reconstructie van de jarenlange zoektocht naar Osama Bin Laden, verteld vanuit het perspectief van een vrouwelijke CIA-agent (Jessica Chastain) die ervan overtuigd is dat ze de terrorist op het spoor is, maar bij haar mannelijke collega’s op ongeloof en desinteresse stuit.

Goed dat deze film alsnog in Maastricht te zien is, want:

- Regisseur Kathryn Bigelow laat maar weer eens zien dat ze in het genre van de actiethriller haar gelijke niet kent. Bloedstollend spannend is de scène waarin een Jordaanse arts ontvangen wordt bij een Amerikaanse militaire basis in Afghanistan, omdat de CIA vermoedt dat hij bereid is om cruciale informatie over Al-Qaeda met hen te delen. Virtuoos is ook de lange slotscène, waarin een speciale commando-eenheid ‘s nachts het huis in Abbottabad binnenvalt waar Bin Laden zich schuilhield. Je kent de afloop, en toch giert de adrenaline door je lijf.

Minder goed dan filmcriciti ons willen doen geloven, want:

- De filmpers verliest nog wel eens uit het oog dat een film over een belangwekkend thema niet automatisch ook een belangwekkende film is. Zero Dark Thirty heeft weinig coherents over de war on terror te melden. Ik heb zelf niet meer kunnen ontwaren dan de aanvechtbare gedachte dat vrouwelijke intuïtie superieur is aan statistiek.

- Jessica Chastain geldt bij de Oscaruitreiking van aanstaande zondag als een van de topfavorieten in de categorie beste actrice. Geen kwaad woord over Chastain, maar het personage dat ze vertolkt is een vleesgeworden cliché uit politiefilms: een verbeten agent die haar persoonlijke leven opoffert in de jacht op een moordenaar.

- Zero Dark Thirty is samengesteld uit gelijke delen The Hurt Locker (alle scènes die boem! doen) en All the President’s Men (het minutieuze onderzoekswerk). De film overtuigt vooral als Bigelow met haar spierballen rolt, de dialoogscènes daarentegen slepen wat aan.

Het salomonsoordeel: Zero Dark Thirty doesn’t have an agenda”, zei Bigelow in een interview met de New Yorker. Jammer, want nu is de film blijven steken op het niveau van een bij vlagen virtuoze actiethriller, en worden alle hete politieke hangijzers wat al te gemakzuchtig uit de weg gegaan.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)