Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Slenteren is gezonder dan sporten

Een optimaal gezond leven leiden zonder sport

Slenteren is beter voor de gezondheid dan intensief sporten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Maastrichtse bewegingswetenschapper Hans Savelberg, die daarover vorige week publiceerde in het vakblad Plos One. De Nederlandse beweegnorm van een half uur intensief bewegen per dag moet wat hem betreft op de helling.

Savelberg stelde in zijn studie drie bewegingsregimes op waaraan achttien proefpersonen – studenten tussen de 19 en 24 jaar – zich vier dagen lang onderwierpen. Eerst moesten ze veertien uur per dag zitten en de resterende  twee uur lopen, in het tweede regime verruilden ze één uur zittijd voor intensieve beweging en tot slot verwisselden ze zes uur zittijd voor vier uur en twee uur staan oftewel slenteren. Dus voornamelijk in de betekenis van niet-zitten.

Daarna werden de bloedwaarden (cholesterol, lipiden en insulinegevoeligheid) van de proefpersonen geanalyseerd. Het slenterregime blijkt duidelijk het voordeligst voor de gezondheid. Voordeliger dan sporten dus. Zitten is het schadelijkst.

Dat laatste verrast niet heel erg, al hebben wetenschappers lang gedacht dat stilzitten onwenselijk is met het oog op energieverbruik, overgewicht en de bijbehorende nadelige gezondheidseffecten, zegt hoofddocent Hans Savelberg. “Intussen hebben epidemiologische studies erop gewezen dat zitten ook in zichzelf ongezond is. Dat is ook wat ons experiment aantoont. De uitkomsten zijn uiterst nauwkeurig omdat we een apparaatje gebruiken dat je aan je bovenbeen vastmaakt en dat van seconde tot seconde meet of je stilzit, loopt of sport.”

Een en ander betekent dat de Nederlandse beweegnorm die een half uur intensief bewegen per dag voorschrijft, niet meer voldoet, zegt Savelberg. “Want deze richtlijn laat de ruimte om 23,5 uur op een dag stil te zitten. Hoe de nieuwe norm eruit zou moeten zien, is nog onduidelijk. Er zijn studies die het belang van verspreiding over de dag onderstrepen: elk half uur, twee minuten staan bijvoorbeeld. Het idee erachter is dat het lichaam ‘inslaapt’ als je lang zit, dat allerlei systemen zoals de stofwisseling op de sluimerstand gaan. Maar goed, dit zijn slechts vermoedens, het moet allemaal nog worden uitgezocht. Wel bestaan er al kantoorplekken waar mensen aan hun bureau staan of fietsen.”

Wat vast staat. “Sporten is voor de gezondheid niet belangrijk. Je kunt een optimaal gezond leven leiden zonder te sporten.”

 

Daar komt bij dat slenteren minder blessuregevoelig is dan sporten. Onder beginnende hardlopers krijgt een op de vijf te maken met letsel. Naar het ontstaan hiervan is al veel onderzoek gedaan maar zelden grootschalig. Daarom starten bewegingswetenschappers van het MUMC - samen met die van vier andere UMC’s en de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie – een studie onder een grote groep hardlopers. Die worden geworven onder de deelnemers van het Start to Run-trainingsprogramma van de Atletiekunie, waar zich elk jaar negenduizend mensen voor inschrijven. Met behulp van vragenlijsten en persoonlijke logboeken worden de deelnemers een jaar lang gevolgd. De studie meer opheldering geven over hoe blessures kunnen worden voorkomen.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)