Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Was will das Student?

Was will das Student?

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Zet u weleens een gemene opmerking onder de website van een restaurant? Of in een online gids met recensies? Dat de zwezerik er naar autospons smaakt en het bedienend personeel pas na een uur opdook van achter de manshoge en zieltogende ficussen? En doet u dat dan ook als er op de menukaart helemaal geen zwezerik te vinden is en de ficussen eigenlijk sansevieria’s zijn? Gewoon, omdat u die klootzak van een eigenaar een hak wilt zetten?
Dan zou ik maar uitkijken. Een Franse rechter heeft net een dergelijke grappenmaker veroordeeld tot een boete van 11 duizend euro. Plus een schadevergoeding van 2500. Daar kun je aardig wat zwezerikjes voor nuttigen. De schrijver had laten weten dat hij in een bepaalde ballentent in Dijon nauwelijks iets op zijn bord kreeg maar wel een gepeperde rekening na afloop. Belangrijk detail: de zaak ging officieel pas open vijf dagen nadat deze kritiek online kwam.
Nu zijn ze in Frankrijk nogal van de resto’s, wat zeg ik, de nationale identiteit is er voor meer dan de helft mee opgetrokken, dus als iemand dan flauwekulkritiek gaat verzinnen, zijn ze al snel in hun wiek geschoten. En terecht, dames en heren, ik kan de fransoos hier van harte bijvallen, het moet maar eens afgelopen zijn met die reaguurders die reputaties soms maken maar meestal breken.

Nou liep ik laatst op straat over dit voorval te mijmeren - Germanicus weer in verweggistan, geen dienstopdrachten, mooi weer - toen me ineens een pakkende academische analogie inviel. Want u weet hoe het is, het is herfst en dan vallen de lijstjes, rankings, keuzegidsen en wat al niet als gebraden haantjes van het dak (vergeef me de onbeholpen beeldspraak, die Indian Summer doet rare dingen met een mens).

En die lijstjes en gidsen staan bol van de studentenoordelen. Waarbij het kan gebeuren dat een faculteit in de waardering duikelt omdat de dames en heren studenten hun rooster niet binnen twee seconden op hun smartphone kunnen vinden. Dat ze een bepaalde meneer of mevrouw niet zo goed les vinden geven nadat die uit pure machteloze frustratie (weet ik, is dubbelop, is de bedoeling) over eindeloze online spelletjes tijdens de onderwijsgroep iemands laptop met geweld heeft dichtgeklapt terwijl de neus van de betreffende student er nog tussen zat. Of ze willen drie in plaats van twee gehaktballen in de mensa en schrijven dan dat de restauratieve voorzieningen aan universiteit X beneden alle peil zijn.
Daarom vraag ik me in allen gemoede wel eens af: wat willen jullie nou? Was will das Student? Ik ben niet alleen hoor, de hele Berg vraagt zich dat regelmatig af. Gaat het om een toffe studietijd waarin je met een beetje goede wil ook nog wat nuttigs opsteekt? Ja toch? Wil je ook je sociale vaardigheden aanscherpen om het straks goed te doen in de corporate wereld? En denk je dat het dan helpt om goedwillende docenten en ander ijverig universitair personeel stelselmatig af te zeiken en tot op het bot te treiteren? Nee hè!

Dan nu mijn punt: kan een rechter niet eens naar die onzinnige studentenoordelen kijken? Dat-ie het anonieme crapuul opspoort en vierendeelt? Daar kan toch niemand tegen zijn?

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: