Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bric-à-brac faculteit

Bric-à-brac faculteit

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Daar waren ze weer, de bazen en baasjes van onze prachtinstelling, onze decanen en Collegeleden, terug uit Madrid. Verkwikt na het schoolreisje, zo mogen we hopen? Nou nee. Wallen onder de ogen na nachtenlange kussengevechten, de sporen van paniek omdat er altijd wel weer een decaan kwijt was op het moment dat de bus naar de volgende stadsattractie wilde vertrekken. Echt, zo’n reisje is afzien.
En voor mij ook, want wat moet ik zonder instructies, zonder regelmatige influisteringen van onze grote regelneef op de Berg? Want tja, ook voor mij blijft wel eens een facultaire noodtoestand verborgen, ook ik heb wel eens een blinde vlek voor het lijden in onze servicecentra. En laat nu deze week mijn redacteur bellen? Jazeker, ik heb een redacteur die mijn stukjes van een enkele komma en punt voorziet, die er een kopje boven plakt en die dat alles met de weidse term ‘eindredactie’ aanduidt. Of ik mij eens wilde buigen over de FHS, daar hoorde hij rare dingen over. O, de Faculteit van Menselijkheid en Wetenschap, zei ik. Die naam mag wel eens veranderd worden. Vorig jaar kwamen ze nogal geschonden uit het UM-brede werkbelevingsonderzoek, veel emotionele stress en weinig arbeidsvreugde, dus hoe menselijk is het daar? Een bric-à-brac-faculteit waar alles wat los en vast zit in deze universiteit is verzameld. Ik noem er een paar. Een instituut dat aan duurzaamheid doet, waarvan de directeur zich vroeger nog wel eens uitsprak over het klimaat maar die zich sindsdien heeft omgeschoold tot hondenfluisteraar. Een groep kunstmatig intelligente wetenschappers die de godganse dag met robots liggen te spelen. Een stel mensen dat iets met onderwijs doet en zich vanaf dag één meteen maar topinstituut noemt. Sinds kort: de satelliet in Venlo waar je àlles kunt studeren, van rechten tot voeding en ondernemerschap. De satelliet op Sjemelot waar ze potjes koken met kunstbot en brandstof brouwen uit bananenschillen. Plus het onvolprezen University College, geen verdere introductie vereist. En dan laat ik nog het een en ander weg.

Goed, ik pak de handschoen op en verdiep me een beetje in dit conglomeraat. Wat blijkt? Men heeft er een leiderschapsprobleem! Niemand wil de baas zijn van deze universitaire ballenbak. Sinds de vorige decaan/dean (dubbelfuncties zijn er populair) vertrok naar een nieuw verzonnen baan in de dampkring van de Berg, is het tobben geblazen. Twee interimmers zitten nagelbijtend te wachten op aflossing door een èchte leider, en de directeur, die ook nog een betrekking elders had, heeft onlangs aan die laatste de voorkeur gegeven. Een gapend gat aan de facultaire top dus. En wat doet de Berg? Wat doet ons College? Echt lezers, deze heren valt niets te verwijten. Ze werken zich een slag in de rondte, altijd op pad, desnoods tot diep in de nacht, zoekacties in binnen-en buitenland die tot veel interessante ontmoetingen hebben geleid. En dat was het dan. Achter de schermen heb ik ze wel eens horen kermen: “Allemachtig, vraagt zo’n kandidaat me wat dat eigenlijk voor faculteit is….” En de ander: “Ik zeg altijd: zie het als een uitdaging, máák er wat van, je krijgt carte blanche! Maar ze lachen me vierkant in mijn gezicht uit.”

Heren, mag ik als troubleshooter een kleine suggestie doen? Zet de boel op Marktplaats! Of splits de zaak op en verdeel het over de èchte faculteiten. Jullie nemen de credits, niemand hoeft te weten dat het van mij komt…

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)