Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"De twee keukenapparaten die ik kan bedienen zijn de frietenketel en de magnetron"

"De twee keukenapparaten die ik kan bedienen zijn de frietenketel en de magnetron"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Will Hoenjet (Meerssen, 1952)/  werkt dit jaar veertig jaar aan de Universiteit Maastricht, op dit moment als treasurer (schatkistbewaarder) en hoofd Research Cooperation van het UM Knowledge Transfer Office/  getrouwd met Lia, samen een dochter (Revy) / woont in Smeermaas, België

Mooiste tijd aan de UM? De oprichting van psychologie in 1995. We hadden heel weinig geld en er waaide een forse tegenwind uit Den Haag: de zusterinstellingen wilden niet nóg een faculteit psychologie. De saamhorigheid was groot, het was wij tegen de rest van de wereld. Louis Boon was de bulldozer die dingen door kon drukken, Henk Schmidt en Gerard Korsten waren de inhoudelijke mensen en ik zette de bedrijfsvoering op. We zaten in barakken waar nu de UNS 40 staat. Louis heeft ’s avonds met zijn echtgenote apen op de buitenmuren geschilderd. Natuurlijk had hij dat niet gevraagd, dat gebeurde gewoon. Dat was de kracht van Louis.
Hoog tijd dat ik een keer in Observant sta. Ja, dit is de eerste keer. Ik ben niet zo’n frontman. Ik speel gitaar en ook dan sta ik liever op de achtergrond. De spotlights laat ik aan anderen over.
Ik voel me echt een Belg. Nee, ik woon al tien jaar in Smeermaas (de bouwgrond was hier goedkoop) maar ik doe alles in Nederland: boodschappen, belasting betalen. Ik spreek niet met de buren, Belgen zijn op zichzelf. Ik voel me Nederbelg, met de nadruk op Neder. Maar het leven in België is wel een stuk rustiger. Mensen kruipen niet voor in winkels, er is tijd voor een praatje aan de kassa. En de Belg geniet veel meer. Tussen de middag zitten alle lunchrooms en restaurants vol.
Niemand weet zoveel van de UM als ik. Mensen als Tiny Simon en Marijke Dzon die in 1972/1973 begonnen, weten meer. Ik heb op veel plekken gewerkt, zowel in de faculteiten als centraal. Kan ik iedereen aanraden. Mooiste was bij de faculteiten, daar heerst vaak een wij-gevoel. Op centraal niveau is alles politiek. Ik heb voor de holding gewerkt, met Harry Fekkers. Een pionier die net als Louis Boon veel nieuwe dingen heeft bedacht. Dat gebeurt nu te weinig, er is in de begrotingen van de faculteiten nauwelijks budget voor nieuwe zaken.
Wat doe je ’s ochtends als eerste? Scheren. Ik sta om 6.15 uur op. Ik ben een vroege vogel. Sinds ik in België woon en Maastricht het doseerlicht – een flitspaal en stoplicht in een weiland – aan de grens heeft ingesteld, moet ik dat punt uiterlijk om 7.30 uur passeren. Anders sta ik in de file.
Racefiets of duikbril? Racefiets. Ik haat water. Het is een rode draad in mijn leven: gaat er iets mis, dan is er water in het spel. Ik kan niet zwemmen, wel drijven. Ik heb lekkages gehad, aan het dak en de centrale verwarming. Het ging zelfs zover dat mijn waterbed lek raakte. Uitzondering op de regel: ik ben getrouwd met een vis, dat gaat al 38 jaar goed.
Voor mij geen pre pensioen. Nee, ik ben wel voorstander van langzaam afbouwen en de nadruk leggen op kennisoverdracht en coaching. De UM zou veel meer gebruik moeten maken van al die ervaring. Ik merk dat je als oudere snel voor cynisch en negatief wordt versleten als je kritisch bent. Maar het tegenovergestelde is waar: ik ben heel betrokken en realistisch. Uit ervaring weet je of iets kans van slagen heeft.
Mijn vrouw heeft thuis de broek aan. Klopt! Zij regelt alles, ik mag meeliften en dat laat ik gebeuren. Als we samen met de auto weg gaan, stapt zij altijd aan de bestuurderskant in.
Lievelingsgerecht? Pizza met zoveel mogelijk er op. Koken? Nee. Toen mijn vrouw een week naar Turkije was, at ik op zondag kroketten, op maandag frikandellen en een blik erwtensoep. De enige twee keukenapparaten die ik kan bedienen zijn de frietenketel en de magnetron.
Als ik een ding mocht overdoen, dan … zou ik eerder zijn gaan studeren. Ik heb twee jaar MTS-elektronica gedaan, spijbelde veel en werd van school gestuurd. Ik moest in dienst en daar vroeg een aalmoezenier, net voor ik afzwaaide, wat ik eigenlijk wilde. Ik was twintig en ging er toen pas echt over nadenken. Ik heb jaren avondonderwijs gevolgd en slaagde op mijn 41ste voor de controllersopleiding, een universitaire studie. Ik ben langzaam in mijn werk gegroeid. Ik begon in schaal 5 en zit nu in schaal 15. Maar het leukste vind ik nog altijd elektronica en muziek. Ik was graag producer geworden in een opnamestudio. Dat is mijn passie.
Leukste college van bestuur in die veertig jaar? Sinds het vertrek van Karl Dittrich als collegevoorzitter en de komst van Jo Ritzen is de UM drastisch veranderd. De afstand tussen bestuur en werkvloer is alleen maar toegenomen. Bij Karl kon je binnenlopen, bij Jo moest je audiëntie aanvragen. Van ons huidige college van bestuur is alleen Nick Bos intern zichtbaar. Nick is het CvB. Onze bestuurscultuur is te veel topdown en dan creëer je geen draagvlak. Ik zeg niet dat de werkvloer alles beter weet, maar het is goed als er tegenwicht is, het is belangrijk dat zaken niet alleen maar met de decanen worden besproken.
Mijn eigen kasboekje is altijd op orde. Iedereen zal me voor gek verklaren, maar ik werk iedere week de inkomsten en uitgaven bij en ik maak jaarlijks een begroting. Ik heb zelden tegenvallers en heb ook nooit leningen gehad. Behalve de hypotheek. Eerst sparen, dan uitgeven, heb ik van thuis meegekregen.
Vaders- of moederskindje? Moederskindje. Zij was de dominante vrouw thuis, ze heeft altijd heel hard gewerkt in het kolen- en brandstofbedrijf van mijn ouders. Ze regelde de zaak en als ik iets wilde dan zei mijn vader altijd: wat vind je moeder ervan? Ik heb een geweldige jeugd gehad, we hadden een warm gezin.
Ik ben bang dat mensen denken … dat ik een saaie piet ben. Ik maak muziek, reis heel veel. Drie keer per jaar op vakantie is weinig. En dan niet naar de Canarische Eilanden, maar de VS, Canada, Zuid-Amerika, Dubay of Thailand.
Grootste droom? Dat mijn dochter gelukkig wordt in Canada, het land waar ze met haar Franse vriend naar toe wil.

Tags:

CommentsReacties

2015-11-05: Lia Hoenjet
Het zijn eigenlijk 4 apparaten!
Vaatwasser en koffiemachine :0))
2015-11-07: Lia Hoenjet
Eigenlijk zijn het 4 apparaten, koffiemachine en de vaatwasser zijn vergeten :)))

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)