Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Foute grap over vals sentiment

Foute grap over vals sentiment

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Vorige week vond ik het tijd weer eens te kijken naar Voetbal Inside. Te zien op RTL7 onder het motto: meer voor mannen. Een clubje vaste jongens neemt op maandagavond voor een sportkantinepubliek het afgelopen voetbalweekend door. Het gaat mij vooral om de bijvangst. Wat zijn naast de teloorgang van het Nederlands voetbal de kwesties die de heren beroeren. Ik had het getroffen. Johan Derksen, de grofgebekte betweter, bleek het te kwaad te hebben met de overvloed aan vals sentiment die op de televisie over ons heen wordt gestort. Welke zender je ook aanzette, altijd zag je doodzieke kinderen, verstandelijk gehandicapten, arme Oost-Europese bejaarden, voor wie bekende Nederlanders zich belangeloos inzetten, tot tranen toe geroerd. Het ergste was nog dat de publieke zenders het met hun emotie-tv nog bonter maakten dan de commerciële. Hij ging in korte tijd verschillende malen over zijn nek. Aan het eind van zijn monoloog richtte de knuffelige reuzenpanda Gijp zich op voor de nastoot. Hij keek in de richting van het huisbandje en vroeg: “Hebben wij al zo’n Down-mannetje in het orkest?”

Ik zette de televisie weer uit. Een tevreden mens. Zo’n zeldzame waarneming  komt niet vaak voor. Een echt foute grap over vals sentiment. De eerste vraag is uiteraard waarom je zo druk maken over emotie-tv? Heel veel mensen maken zich gelukkig druk over en voor zieken, bejaarden of gehandicapten. Het sentiment wordt pas vals als het als brave huilerigheid zich aan ons opdringt en leidt tot zelfgenoegzaamheid. Johan Derksen heeft in dit opzicht gelijk. Het daarna opvoeren van een Down-mannetje is niet alleen een foute grap, maar leidt evenzeer tot een vals sentiment. Het is de zelfgenoegzame bevestiging van het gevoel dat anderen er slechter aan toe zijn dan jezelf.

Hermann Hesse publiceerde ooit een verhelderend boekje over zijn verblijf in een kuuroord. Hij was verbaasd dat bijna iedereen ondanks alle geklaag, er redelijk aan toe bleek. Zijn antwoord was simpel. We vormen een tijdelijke gemeenschap van mensen in hetzelfde schuitje. Maar overal zie je - als je wilt - mensen die er slechter aan toe zijn dan jezelf. Hij schrijft: “Ik ging me te buiten aan orgieën van zelfbevestiging, en daar deed ik goed aan.”

Dat geldt in dezelfde mate zowel voor emotie-tv als “meer voor mannen”.

Hans Philipsen

 

 

 

    

Hans Philipsen is oud-rector van de Universiteit Maastricht

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: