Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

M*A*S*H op de Balkan

M*A*S*H op de Balkan

Film: A perfect day

Het verhaal: Volgt een internationale groep hulpverleners tijdens een allerminst perfecte dag ergens op de Balkan in 1995. Het team van de ouwe rot Mambrú (Benicio del Toro) is opgezadeld met een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht. In een bergdorp is een lijk in een waterput gedumpt. Om te voorkomen dat het drinkwater besmet raakt, moet het lichaam binnen 24 uur opgetakeld worden. De overledene is echter nogal corpulent en bovendien lijkt er nergens een stuk touw te vinden.

Een energieke zwarte komedie, want:

- De geest van Robert Altmans klassieker M*A*S*H (1970) waart rond in deze gelikte komedie over de frustraties van hulpverleners. Alsof de oorlogsgruwelen al niet erg genoeg zijn, is er namelijk ook nog de strijd tegen de gekmakende bureaucratie van de Verenigde Naties en het wantrouwen van de lokale bevolking. Om niet ten prooi te vallen aan cynisme, blijkt humor broodnodig.

- Tim Robbins geniet met volle teugen van zijn heerlijke over-the-top rol als de roekeloze hulpverlener B, een aan de adrenaline van oorlogssituaties verslingerde macho met een op luid volume beleden voorkeur voor punk en hardrock.

- Er is een Servisch spreekwoord dat zegt: “God is hoog (in de hemel) en Rusland is ver weg.” Hetgeen zoveel wil zeggen als dat je niet moet rekenen op hulp van buiten. A perfect day – gebaseerd op een boek van een medewerker van Artsen zonder Grenzen – maakt pijnlijk duidelijk dat van buitenlandse NGO’s inderdaad geen wonderen hoeven te worden verwacht.

- Ondanks alle onbesuisde kolder weet regisseur Fernando León de Aranoa ook nog een oprecht aangrijpende verhaallijn over het trieste lot van kinderen in oorlogstijd zijn film binnen te smokkelen.

Verre van perfect, want:

- De personages ogen soms als stand-up comedians tijdens een vroege try-out van nieuw materiaal. De running gag met de dode koe en de landmijn is geweldig, maar tegenover iedere geslaagde grap staat een losse flodder. Of in meer objectief wetenschappelijke termen: de lach/grap ratio is 1:2.

- De beste film over de oorlog in voormalig Joegoslavië blijft natuurlijk No man’s land (2001) van Danis Tanovic.

Het salomonsoordeel: De ingrediënten voor een perfecte dag werden ooit bezongen door Lou Reed. Sangria in het park, daarna de dieren voeren in de zoo en tot slot naar de film. Laat die film gerust A perfect day zijn.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma van Lumière en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)