Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dezelfde beker

Dezelfde beker

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Fabiënne (22): “Mijn nieuwe vriend en ik hebben genoeg aan elkaar. Daarom heb ik de contacten met vriendinnen en familie op een laag pitje gezet. Zij zijn het daar niet mee eens en trekken aan me. Wat moet ik daarmee?”

Ingrid: In de roman Jij zegt het beschrijft Connie Palmen de liefdesrelatie van het beroemde schrijverskoppel Ted Hughes en Sylvia Plath. De verlatingsangst en onzekerheid waarmee beiden kampen, doet hun liefde uiteindelijke de das om. Meer en meer raken ze verstrikt in het web dat ze zelf hebben gesponnen. Als ze van de stad naar het plattenland verhuizen, constateert Hughes dat hij “onder haar glazen stolp [is] beland, van [zichzelf] vervreemd, snakkend naar adem”. Hij maakt zich los uit het web. Het is geen happy end. Hughes gaat vreemd, de relatie wordt beëindigd en Plath maakt een einde aan haar leven.

Vanzelfsprekend hoeft zo’n relatie niet per definitie te eindigen en zeker niet op deze manier. Dit op waarheid gebaseerde verhaal maakt in ieder geval wel duidelijk dat wat eerst fantastisch was, uiteindelijk als beklemmend ervaren kan worden. Dat gebeurt wanneer de roze wolk overdrijft en je wakker wordt uit de roes van verliefdheid. Ook bij jou, Fabiënne, verdwijnt die wolk. Nu hebben jullie nog genoeg aan elkaar, maar er breekt een moment aan waarop je je blikveld weer verruimt en er weer plaats is voor anderen. De vraag is of je vrienden er dan nog voor je zijn. Het is goed mogelijk dat dat niet zo is, omdat ze zich tekort gedaan voelen. Of je vriendschappen hebben aan kwaliteit ingeboet omdat je ze verwaarloosd hebt. Ook denkbaar.

Sluit je dus niet op en onderhoud je contacten. Houd je eigen leven erop na, met je eigen vrienden, hobby’s en ideeën. En als je daar nu geen behoefte aan hebt, dwing jezelf dan. De Libanees-Amerikaanse schrijver Kahlil Gibran verwoordt het in zijn boek De Profeet zo: “Vult elkanders beker, maar drinkt niet uit dezelfde beker. Zingt en danst tezamen en weest blij, maar bent ieder alleen, zoals de snaren van een luit op zichzelf zijn, al doortrilt hen dezelfde muziek.”

 Ingrid Candel      

Wil jij een vraag (dit mag anoniem) voorleggen aan psycholoog Ingrid Candel? Mail dan naar lieveingrid@outlook.com

Heb je vragen of problemen en zou je daar graag met een studentenpsycholoog van de Universiteit Maastricht over spreken, neem dan contact op met studentenpsychologen@maastrichtuniversity.nl of bel naar 043 3885388.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: