Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

droomland

Opgelet: u nadert nu McDonald’s!

Opgelet: u nadert nu McDonald’s!

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Psycholoog en neurowetenschapper Anne Roefs wil mensen met obesitas in de scanner leggen om te achterhalen hoe eten in hun brein wordt gerepresenteerd voor, tijdens en na een dieet.
Lang leve het minimalisme

Lang leve het minimalisme

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Cultuurwetenschapper Miriam Meissner zou een omvangrijke studie op poten zetten naar duurzame initiatieven zoals repair shops, tiny houses, de deeleconomie. Maar niet alleen in het westen, ook in andere culturen, andere tijden...
Bewegingsonderzoek met een iPhone

Bewegingsonderzoek met een iPhone

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Prof. Rik Crutzen wil meer te weten komen over de mindset van mensen die een beweegprogramma volgen. En wel op grond van data die via een mobiele telefoon zijn verzameld.
Eerst een promotie… en dan de mist ingaan

Eerst een promotie… en dan de mist ingaan

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Prof. Frank Moers zou een bedrijf from scratch willen volgen in zijn keuze voor promotiekandidaten. Wie gaat naar een hogere schaal en wie niet? En vooral: op basis waarvan?
Experimenteren met een mini-oerknal

Experimenteren met een mini-oerknal

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Natuurkundige Jacco de Vries wil een deeltjesversneller bouwen die de hele aarde omspant.
Mensen in de juiste stemming brengen

Mensen in de juiste stemming brengen

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Prof. Bernadette Jansma wil weten wat er in de hersenen gebeurt als mensen elkaar begrijpen. Zitten ze dan letterlijk op dezelfde (hersen)golflengte?
De griep? Alleen een pijnstiller helpt

De griep? Alleen een pijnstiller helpt

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Eefje de Bont, postdoc bij huisartsgeneeskunde, zou een middel tegen griep willen testen in huisartspraktijken. Maar dan moeten farmacologen cum suis eerst op zoek naar een werkzame stof. Waarom gebeurt dat niet?
Over Vedische mantra’s, Keltische mondmuziek en zweetbad-klankgedichten

Over Vedische mantra’s, Keltische mondmuziek en zweetbad-klankgedichten

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Literatuurwetenschapper Jan de Roder wil op reis om niet-westerse poëzie te bestuderen, waarin de klank en het ritme belangrijker zijn dan betekenis.
Gevecht tegen onzinstatistiek

Gevecht tegen onzinstatistiek

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Stephan Smeekes, datawetenschapper bij de School of Business and Economics, zou willen onderzoeken waarom computerprogramma’s vaak ‘onzinverbanden’ vinden in big data. Grote investeringen zijn daarvoor niet nodig;...
Orde scheppen in een oerwoud van kleine studies

Orde scheppen in een oerwoud van kleine studies

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Moleculair bioloog Manon van Engeland wil een studie op poten zetten om alle biomarker-onderzoek naar kanker te verzamelen in een database. Waarom? Om patiënten zo snel mogelijk te laten profiteren van deze vroege signalen van kanker.
Pagina 2 van 4Eerste   Vorige   1  [2]  3  4  Volgende   Laatste