Bier in het oude Griekenland

11-09-2012

“Zo ging dat inderdaad, vroeger”, fluistert de man van middelbare leeftijd die met zijn vrouw heeft plaatsgenomen aan een lange houten bank in de Ursulinnenkapel. Op het toneel geeft Pentheus, koning van de stad Thebe, het commando tot het Ad Fundum. “Eéntje kan wel hoor”, voegt hij daar geamuseerd aan toe. Het glas gaat naar zijn lippen. Vrouwlief voelt er echter niets voor en geeft haar bier liever door naar achter. Daar zitten genoeg toeschouwers die maar wat graag mee proosten.

In ROES, de participatievoorstelling die tijdens de Musica Sacra op de planken stond, vloeit het bier rijkelijk, net als het bloed. Uitgangspunt van het stuk van regisseur Yorick Stam is de Cantus, een stukje studentencultuur bij uitstek. In de hoop meer studenten bij culturele activiteiten te betrekken, bewerkte hij de Griekse tragedie Bacchanten. Daarin liggen Pentheus, symbool voor discipline en regeltjes, en feestgod Dionysos met elkaar in de clinch. Stam zag daarin een vergelijking met de Cantus: “Natuurlijk gaat het bij de Cantus over extase, over feestvieren. Maar in studentenverenigingen heersen ook regeltjes en een sociale norm.” 

En dus: een voorstelling waarin het publiek de commando’s van Pentheus moet volgen. En gratis bier. Dat wil wel, bij de studenten, die bij binnenkomst een Codex in de hand gedrukt krijgen. “Ik ben helemaal niet bekend met de Cantus, dus ik ben echt benieuwd”, zegt Jobbe Hoebink voor aanvang van de voorstelling. Als lid van Alles is Drama komt hij naar ROES om zijn collega’s van de toneelvereniging in actie te zien. “Maar eigenlijk houd ik helemaal niet van bier…” Hij kijkt er bedenkelijk bij. “Wel van theater, dat scheelt.”

Voor zijn acteurs, die het publiek voorgaan in de Cantus-rituelen (of Dionysos-verering), hoeft regisseur Stam overigens niet te vrezen: “Wij drinken alcohol-vrij tijdens de voorstelling”, fluistert een lid van het koor na afloop. Student Reno Juriën is overdonderd. “Ik heb er echt van genoten. Ik heb het volle uur met verwondering gekeken- en ook geluisterd, want de teksten en het gezang zijn supermooi.”

Lisa Dupuy

ROES vond plaats tijdens Musica Sacra Maastricht. Ook benieuwd? Op 28 oktober is nog één aangepaste uitvoering.

Bier in het oude Griekenland
poster Roes