"Boschstraatkwartier moet geen studentenbuurt worden"

10-10-2012

Bewoners van het Boschstraatkwartier willen dat er een limiet komt aan het aantal studenten dat zich in hun buurt vestigt. Dat schrijft het buurtplatform in een brandbrief aan burgemeester Onno Hoes.

Er komen steeds meer studenten; de reguliere bewoners raken in de minderheid, schrijft Carol Berghmans van Buurtplatform Bboost in de betreffende brief. Oorzaak: woningcorporatie Servatius verhuurt leegstaande woningen aan het Guesthouse van de Universiteit Maastricht. “De reguliere bewoners dreigen nu onze buurt te verlaten (…).” Hij ziet het Boschstraatkwartier veranderen in een “studentenbuurt”.
Berghmans doelt op een appartementencomplex aan de Sint Teunisstraat, een gebouw van drie verdiepingen, huisnummers 35 tot en met 49. Het is een zogeheten ingroeicomplex wat wil zeggen dat bijna alle dertig woningen op den duur (doordat de oorspronkelijke bewoner verhuist of overlijdt) aan het Guesthouse worden aangeboden. Op dit moment wonen er volgens Maurice Evers, hoofd van het Guesthouse, zo’n twintig buitenlandse masterstudenten, verdeeld over zes woningen.
Bboost-voorzitter Berghmans: “Je moet je voorstellen dat een mix van studenten en reguliere bewoners, vooral in één gebouw, voor spanningen zorgt, veroorzaakt door geluidsoverlast, rotzooi, het niet schoonhouden van het trappenhuis, et cetera.”
Dat het gebouw wordt getransformeerd tot studentenhuisvesting is een keuze van Servatius. “We merkten twee jaar geleden dat het nogal problematisch was om de woningen te verhuren. En dat heeft te maken met de indeling”, vertelt Michel Thuis, wijkadviseur bij de woningcorporatie. “Men moet bijvoorbeeld via de keuken naar de badkamer, een consequentie van de bouw uit de jaren vijftig. Dat konden we veranderen, maar dan zouden alle bewoners tijdelijk uit hun huis moeten, en dat wilden we niet. We hebben daarom besloten om de woningen aan de UM aan te bieden. De toenmalige bewoners zijn ingelicht en met uitzondering van één persoon heeft niemand gereageerd. We zijn nu twee jaar verder en hebben drie klachten ontvangen over geluidsoverlast.”
Het Guesthouse heeft via Servatius een telefoonnummer achtergelaten bij de bewoners. Wie last heeft van de studenten, kan 24 uur per dag bellen. Maar het probleem dat Evers constateert is de traagheid waarmee men belt. “Als er op maandag een klacht binnenkomt over een feestje op zaterdag kunnen we de overlast moeilijk beoordelen. Mensen moeten meteen bellen.”
Wat Berghmans betreft moet de gemeente nadenken over een quotum, “een bepaald percentage studenten dat zich in een complex, straat of buurt mag huisvesten, zoals in Groningen.” In Groningen voerde het stadsbestuur inderdaad een 15-procentsnorm in per straat voor het aantal studentenwoningen. Maar vorige maand meldde het Dagblad van het Noorden dat het quotum in de praktijk nauwelijks wordt nageleefd. “De laatste tijd verrijzen op verschillende plekken in de stad appartementencomplexen met studio’s, vaak containerwoningen, die ieder een eigen voordeur hebben.” En die tellen niet mee als studentenwoning.
De gemeente Maastricht laat weten niets te voelen voor een opgelegde limiet. “In de door het college vastgestelde woonvisie is geen sprake van concentratie of spreiding van welke doelgroep dan ook. Studenten incluis. We willen ook geen ouderen spreiden”, aldus de woordvoerder van Onno Hoes. Ook de UM ziet er niets in, zegt Evers. “We vinden niet dat studenten als tweederangs burgers moeten worden weggezet.”

 

BordSintTeunisgang
Auteur: Wendy Degens
Loraine Bodewes
Categoriëen: Nieuws,
Tags: overlast

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.